Eclipsă de soare în 25 octombrie. Ne lasă vremea să o vedem? Ora la care trebuie să fiți cu ochii pe cer

Eclipsă de soare în 25 octombrie. Ne lasă vremea să o vedem? Ora la care trebuie să fiți cu ochii pe cer / Foto: Pixabay, de Gabriel Simon
Eclipsă de soare în 25 octombrie. Ne lasă vremea să o vedem? Ora la care trebuie să fiți cu ochii pe cer / Foto: Pixabay, de Gabriel Simon

Astăzi, 25 octombrie, va avea loc o eclipsă parțială de soare.

Eclipsa de soare din 25 octombrie este vizibilă pe tot teritoriul României, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Eclipsa va începe în momente diferite de la vest la est. Cel mai devreme, eclipsa va începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu va începe în sud-estul țării, la ora 12:28. Cel mai bine eclipsa parțială de soare va putea fi văzut în nord-estul României.

În nord-vestul țării, eclipsa va dura 2 ore și 18 minute, iar în nord-est va dura 2 ore și 26 de minute. În București, aceasta va începe la ora 12:28 și se va termina la 14:49. Atenție însă, specialiștii le recomandă celor care vor să urmărească eclipsa să nu se uite direct la soare, ci să folosească filtre speciale. Puteți utiliza și ochelari speciali pentru eclipsă, dar nu ochelari de soare.

Ne lasă vremea să vedem eclipsa de soare?

Prognoza meteo nu este deloc îmbucurătoare pentru nordul țării, unde marți, la ora eclipsei, cerul va fi acoperit de nori și va ploua în mai multe regiuni, scrie Ziarul de Iași.

În centrul țării există șanse ca soarele să iasă dintre nori, în special în zona Brașovului, și ca eclipsa să poată fi temporar vizibilă, însă nu pe toată durata ei.

Și în vestul țării, deși cerul va fi în general acoperit de nori, există șanse ca soarele să iasă dintre nori, în special în partea de sud-vest.

Șansele cele mai bune de vizionare ale eclipsei sunt în sudul țării, unde cerul va fi ori senin, ori stratul de nori va fi suficient de subțire, pentru a permite observarea ei.

Urmăriți pe harta radar meteo interactivă exact unde vor fi nori și unde va fi cerul senin în România, în timpul eclipsei. Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027. Eclipsa parțială de Soare va putea fi văzută din Europa, vestul și sudul Asiei, precum și din nord-estul Africii.

Eclipsă de soare, 25 octombrie. Cele mai tari mituri, demontate de NASA

NASA spune că transmiterea unor radiaţii dăunătoare în timpul unor eclipse reprezintă o idee falsă. 

"Există însă alt tip de radiație care călătorește nestingherită de la Soare spre Pământ, traversează fără probleme Luna și apoi ajung la Terra, de care trece la fel de simplu. E vorba de neutrini, acele particule care interacționează foarte puțin cu materia, trilioane trecând și prin corpurile noastre în fiecare secundă. Singura consecință este că, la fiecare câteva minute, câțiva atomi din organism se transformă în alți izotopi, dar acest lucru e complet inofensiv", mai arată NASA.

"Oamenii au tendința ca, de obicei, să-și amintească toate ocaziile în care două lucruri s-au întâmplat împreună, dar uită toate celelalte momente, mult mai numeroase, când ele nu s-au întâmplat. Creierul uman este predispus să caute și să-și amintească modele care pot fi folosite ca reguli de supraviețuire. Eclipsele de Soare, mai ales în vechime, au fost înregistrate numai atunci când coincideau cu alte evenimente istorice. În 763 î.Hr., asirienii au înregistrat o eclipsă care s-a întâmplat chiar în timpul unei revolte din capitala Ashur. În 1133, Henric I al Angliei a murit în același an cu o eclipsă", arată specialiştii NASA. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel