Marţi, 25 octombrie 2022, va avea loc o eclipsă de soare. Din România, aceasta va fi vizibilă parţial, anunţă astronomii.
Marţi se va produce o eclipsă de soare care va fi vizibilă ca parţială din România. Fenomenul poate fi observat pe tot teritoriul, acoperirea soarelui fiind între 33 şi 44%, cea mai mare fiind în nord-est.
Eclipsa începe la ora 12:20 la Bucureşti. Maximul va fi la ora 13:38, iar în restul ţării cu cel mult zece minute mai devreme sau mai târziu - informează Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Fenomenul poate fi observat numai cu filtre speciale, nu cu ochelari de soare, transmite Rador.
„Este o zi bună pentru a renaște din propria cenușă. Putem lua durerea cea mai mare prin care am trecut și o putem transforma în cea mai mare armă”, a spus astrologul Daniela Simulescu.
„Mulți vor descoperi că nu au procesat un doliu emoțional. Și că duc în spate poveri inutile care îi împiedică să trăiască. Această Eclipsă/Lună în Scorpion poate deveni debutul unui doliu emoțional”, a precizat Daniela Simulescu. VEZI AICI MAI MULTE
În fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului, Sistemul nostru Solar este funcționează dincolo de cerul albastru pal al Pământului. Uneori – dacă suntem la locul potrivit și la momentul potrivit – ajungem să vedem evenimente astronomice dintr-o altă perspectivă.
O mică navă spațială aflată la peste 100 de milioane de kilometri de Pământ s-a întâmplat să fie în locul potrivit și la momentul potrivit .
În activitatea sa de monitorizare a planetei roșii, sonda Mars Express a Agenției Spațiale Europene a surprins recent o eclipsă care a implicat luna marțiană Deimos și Jupiter cu cei patru sateliți galileeni ai săi.
Pe 14 februarie 2022, alinierea acestor corpuri astronomice a fost surprinsă de camera de filmat, într-o serie de 80 de imagini care au fost apoi unite într-un film.
„O astfel de aliniere”, a scris ESA într-o declarație, „este extrem de neobișnuită, deoarece Deimos trebuie să fie exact în planul orbital al lunilor lui Jupiter pentru ca alinierea să aibă loc”.
Videoclipul prezintă satelitul Deimos, care are doar 15 kilometri lungime, mișcându-se încet de la stânga la dreapta. Pe măsură ce trece, eclipsează luna de gheață Europa și luna uriașă Ganymede, care apar ca niște puncte, asemănătoare stelelor; apoi discul lui Jupiter; urmată de luna vulcanică Io. În cele din urmă eclipseaă Callisto, a doua ca mărime dintre lunile lui Jupiter.
Aceste observații au permis oamenilor de știință de pe Marte să măsoare cu mai multă precizie poziția și orbita lui Deimos, ceea ce este greu de realizat de pe Pământ, deoarece lunile marțiane sunt extrem de mici. Înțelegerea orbitelor lor poate fi cheia pentru a înțelege de unde provin. Nu este clar dacă Deimos și cea mai mare dintre cele două luni, Phobos, au făcut odată parte dintr-un corp mai mare care s-a dezintegrat sau dintr-un asteroid în trecere care a fost capturat de gravitația lui Marte, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News