Eclipsa inelară de Soare, suprinsă de un satelit de la 1,6 milioane de kilometri distanță - Foto în articol

Eclipsa inelară de Soare, suprinsă de un satelit de la 1,6 milioane de kilometri distanță / Foto: Pixabay
Eclipsa inelară de Soare, suprinsă de un satelit de la 1,6 milioane de kilometri distanță / Foto: Pixabay

Un satelit a surprins eclipsa inelară de Soare de la 1,6 milioane de kilometri distanță.

Eclipsa inelară de soare de weekendul trecut a fost spectaculoasă și din spațiul adânc. Satelitul Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) a făcut o fotografie uimitoare a eclipsei, care a încântat milioane de observatori ai cerului din America sâmbătă, 14 octombrie, scrie space.com.

DSCOVR se află la aproape 1 milion de mile (1,6 milioane de kilometri) de Pământ, așa că perspectiva sa este una unică. Imaginea arată planeta noastră, dar o mare parte din America de Nord este acoperită de umbra întunecată a Lunii.

Detalii despre DSCOVR

DSCOVR este un efort comun al NASA, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și U.S. Air Force. Satelitul a fost lansat deasupra unei rachete SpaceX Falcon 9 în 2015 către Lagrange Point 1, un punct stabil gravitațional între Pământ și Soare.

Sarcina principală a DSCOVR implică monitorizarea vântului solar pentru a îmbunătăți prognozele meteo în spațiu, aar efectuează, de asemenea, o mică parte din observarea Pământului folosind instrumentul EPIC al NASA, al cărui nume este prescurtarea pentru "Earth Polychromatic Imaging Camera".

Cum apare o eclipsă de Soare

O eclipsa de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând parțial sau complet lumina Soarelui din perspectiva observatorilor de pe Pământ. Apariția unei eclipse de soare are loc din cauza alinierii temporare a celor trei corpuri cerești: Pământul, Luna și Soarele.

Printr-o coincidență cosmică, luna și soarele au aproximativ aceeași dimensiune pe cerul Pământului. Deci, luna poate bloca complet discul solar din perspectiva noastră, ceea ce duce la o eclipsă totală de soare.

Dar orbita Lunii în jurul Pământului este mai degrabă ușor eliptică decât perfect circulară, cu un punct de apropiere cel mai apropiat (numit perigeu) și, de asemenea, un punct cel mai îndepărtat (apogeu). Dacă Pământul, Luna și Soarele se aliniază corect în jurul apogeului, rezultatul este o eclipsă inelară sau "cerc de foc", deoarece luna nu este suficient de mare pe cerul nostru pentru a acoperi complet Soarele. În schimb, un inel strălucitor de lumină rămâne în jurul discului lunar – și asta au văzut sâmbătă cei suficient de norocoși.

DSCOVR nu a fost singura navă spațială care a înregistrat eclipsa de sâmbătă. O serie de sateliți care orbitează Pământul au capturat imagini de la câteva sute de mile distanță de Pământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel