O eclipsă parțială de Soare, vizibilă din România, va avea loc la finalul lunii octombrie.
Pe 25 octombrie 2022 va avea loc o eclipsă parțială de Soare. Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu a făcut câteva precizări și a venit cu recomandări pentru cei dornici să privească eclipsa:
„Pe 25 octombrie se va produce o eclipsă de Soare, vizibilă și din țara noastră.Nu va fi totală, ci parțială, dar acoperirea Soarelui va fi destul de mare, 38%. Noi vă spunem, dar ar trebui să știți: nu vă uitați la Soare fără filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură).
Noi ne pregătim pentru observarea ei cu publicul interesat. La București eclipsa începe la ora 12:26 și se termină la 14:49“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București.
Pagina de Facebook Povești cu Stele a prezentat imagini cu fenomenul „Stâlpul Soarelui“ care au fost surprinse pe cerul de deasupra României:
„Dimineața, matinal nevoie mare, lipesc nasul de geam căutându-l pe Mercur. E dificil de observat, dar nu imposibil, mai ales dacă știi unde să îl cauți.
Spre răsărit, nori, ca de obicei. Frumoși, colorați, dar... nori.
Și pe la 7 fără 5 minute (voi ce credeți că înseamnă „matinal“?) văd un bănuț de lumină roșie strălucitoare apărând la 3-4 grade deasupra orizontului.
Mai departe... doar nu era să stea acolo, cuminte, la locul lui! A început să crească deasupra orizontului mai ceva ca săbiile laser din Star Wars! Până am luat aparatul de fotografiat deja coloana de lumină se întinsese pe mai bine de 10 grade, colorată și foarte strălucitoare, imposibil să nu le sară în ochi celor din trafic ce se deplasau spre serviciu!
Un astfel de fenomen optic se numește ”sun pillar” sau ”stâlpul soarelui” - o coloană verticala de lumina ce se formează deasupra sau dedesubtul soarelui in prezenta particulelor de gheață din atmosferă.
Acum, să nu credeți că este cine știe ce fenomen spectaculos de rar - a mai fost unul acum două zile, la apus, însoțit și de doi sori falși. Totul e să priviți din când în când cerul!“, se arată în postarea de pe pagina Povești cu Stele (vezi imaginile AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu