Eclipsă totală de Lună în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, ultima care se va produce înainte de anul 2022.
Locuitorii din cele două Americi, din mare parte a Europei şi din Africa de Vest vor putea să admire o eclipsă totală de Lună în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, ultima care se va produce înainte de anul 2022, informează AFP. Pentru europeni şi africani, eclipsa totală se va produce la sfârşitul nopţii, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui. Eclipsa va fi mai puţin vizibilă în partea estică a celor două continente, din cauza apariţiei zorilor.
Pentru locuitorii din America de Nord şi din America de Sud, eclipsa va fi vizibilă în debutul sau la mijlocul nopţii. Luna plină se va afla în umba Pământului de la 03:34 GMT la 06:51 GMT. În timpul primei ore din acest interval, ea va fi 'obturată' treptat din partea stângă. Eclipsa va fi totală timp de o oră, începând cu 04:41 GMT, potrivit tablourilor orare furnizate de NASA. Faza totală a eclipsei va fi cu aproximativ trei sferturi de oră mai scurtă decât aceea a marii eclipse din iulie 2018, care va rămâne cea mai lungă din secolul al XXI-lea.
Citește și: Antarctica, gaura de ozon. Studiu de ultimă oră
În timpul eclipsei totale, Luna nu va fi invizibilă: ea va apărea roşie pe cerul nocturn, aşa cum se întâmplă în timpul tuturor eclipselor totale. Această coloratură se datorează faptului că razele Soarelui nu o vor mai atinge în mod direct. În schimb, o mică parte din razele roşii ale spectrului luminos vor fi filtrate de atmosfera terestră şi refractate către Lună (razele albastre vor diverge spre exterior). Este vorba despre acelaşi fenomen care colorează în roşu răsăriturile şi apusurile Soarelui văzute de pe Terra.
Citește și: ECLIPSĂ LUNĂ ianuarie 2019. Cum te influenţează
'Aceasta este ultima şansă înainte de un moment îndelungat pentru a vedea o eclipsă totală de Lună', a declarat pentru AFP Bruce Betts, cercetător-şef la Planetary Society, o organizaţie astronomică americană. Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval. Eclipsele totale de Lună pot să se producă de două sau trei ori pe an. Ele corespund unui concurs de circumstanţe rare: trebuie ca Terra să se situeze exact între Soare şi Lună. În plus, cerul trebuie să fie senin pentru a putea fi observate. Norii strică adeseori acest spectacol nocturn.
Pasionaţii de astronomie vor putea să compare infimele variaţii ale culorii roşiatice pe care o va avea Luna de această dată. 'Totul depinde de ceea ce se va afla în atmosferă', a explicat Bruce Betts. 'La fel cum apusurile de Soare îşi schimbă culoarea de la o zi la alta, eclipsele variază în funcţie de particulele din atmosferă sau dacă se produce o erupţie vulcanică, de exemplu'. Nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei. Pentru a viziona craterele de pe Lună, acelaşi planetolog american reaminteşte pasionaţilor de astronomie că un simplu binoclu va fi suficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu