Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. dr. CC Iliescu este singurul centru din România care are experiență cu ecmo. Şerban Bubenek, managerul Institutului, a declarat că în trei ani de zile, peste 200 de specialiști vor fi instruiți în ceea ce privește această procedură, grație unui proiect finanțat din fonduri europene.
”Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a depus un proiect chiar luna trecută, pe fonduri europene, și am fost anunțați că am câștigat acest proiect care va intrui colegi din cele cinci mari centre regionale București, Iași, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș. E un program care va dura trei ani de zile și care va antrena cam 200-250 de specialiști. Această tehnologie, utilizarea ei, este regina Terapiei Intensive. Adică mai mult decât atât în Terapie Intensivă ca și tehnică, în ultimii 20 de ani nu s-a inventat. Este o tehnologie extrem de complexă și care necesită dincolo de cunoștințe, de fiziologie, de patologie, terapie intensivă, necesită o supraveghere foarte strictă a acestui aparat care poate omorâ bolnavul, pentru că sângele pacientului trebuie să fie tot timpul anticoagulat, ca să nu se formeze cheaguri și să avem probleme majore, să se oprească pompa și să omori omul cu sânge coagulat, dar și în același timp, datorită faptului că aceste canule ca să ducă un debit cardiac, care automat sunt groase, există risc mare de sângerare. Managementul coagulării unui astfel de pacient este a doua provocare pentru orice medic de Terapie Intensivă sau care îngrijește un pacient cu ecmo, prima provocare fiind partea de stăpânire a pompei. ”, ne-a declarat medicul.
Puteți urmări răspunsul integral în video următor:
DCNews realizează în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, rubrica de interviuri medicale ”Academia de Sănătăte”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu