EXCLUSIV  Ecmo venovenos. Pacient de la Colectiv, SALVAT MIRACULOS. Bubenek: A fost REFUZAT de clinicile din afara țării

Șerban Bubenek, managerul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. dr. CC Iliescu, a vorbit la interviurile DCNews live despre metoda inovativă prin care un pacient de la Colectiv a fost salvat în mod miraculos. 

Pacientul de la Colectiv a fost salvat printr-un ecmo venovenos. Ce presupune această metodă? 

"Ecmo înseamnă oxigenare extracorporală și este o metodă prin care sângele pacientului este preluat de o pompă și în funcție de necesitățile de oxigenare ale pacientului, sângele este trecut printr-un filtru special. Ecmo venovenos este o metodă prin care sângele se extrage printr-o venă principală, a trupului nostru, de obicei canula prin care tragem sângele omului este undeva în cava inferioară dar sub nivelul atriului drept și o canulă de retur care introduce sângele oxigenat direct în atriul drept, urmând ca sângele oxigenat să irige tot organismul. Acestă metodă este rezervată pacienților a cărui funcție cardiacă este intactă și doar plămânul este afectat," a spus Șerban Bubenek. 

Povestea pacientului de la Colectiv 

"Un ecmo venovenos a fost realizat în România pentru prima dată în serviciul nostru pe data de 11 noiembrie 2015. A fost vorba despre un pacient de la clubul Colectiv. Până atunci noi făceam ecmo venoarterial pentru că ne adresam mai ales pacienților cu boli de inimă. Aici a fost un caz foarte special, era unul din marii răniți de la Colectiv, care fusese refuzat de toate clinicile din Belgia, din Franța, din Israel, de peste tot pentru că era sever și nu putea fi transportat. Nu avea nici un fel de soluție. Am fost atunci apelați de colegii de la spitalul Elias și n-am stat prea mult pe gânduri, ne-am dus acolo și am montat circuitul de ecmo, acolo, la fața locului. Am pus pacientul pe această circulație, l-am transportat în București cu salvarea, cu această circulație extracorporală, la noi la Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, unde a rămas mai bine de trei luni," a povestit Bubenek.

Povestea avea să fie una cu final fericit. Medicul spune că acum pacientul salvat miraculos vine și îi vizitează frecvent, ca semn al mulțumirii sale.

"Nu aveam experiență în venovenos pentru că nu aveam atât de multe cazuri care să se preteze la ecmovenovenos. Era primul astfel de caz, sigur că aveam experiență în a lucra cu o astfel de mașină pentru că facusem cu mulți pacienți venoarterial. Pacientul a stat nouă zile și 11 minute curarizat, sedat, cu plămânii opriți și asistat de ecmo. După nouă zile am avut primele semne că arsura pulmonară s-ar fi vindecat și ușor, ușor am oprit mașina de ecmo. Ulterior, pacientul a avut o evoluție foarte bună. S-a externat după trei luni, iar acum vine și ne vede de fiecare dată, de 11 noiembrie și de ziua mea," a mai spus medicul. 

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

Răspunsul integral îl puteți urmări mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel