Ritmul de creştere al economiei americane a încetinit semnificativ în ultimele trei luni din 2016, cheltuielile solide de consum fiind compensate de adâncirea deficitului comercial, conform celei de-a treia estimări publicate joi de Departamentul american al Comerţului, transmit DPA, Reuters şi AP, citate de Agerpres.
Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat un avans anual de 2,1% în perioada octombrie-decembrie 2016, faţă de o creştere de 1,9% în estimarea preliminară de luna trecută, dar după o expansiune de 3,5% în trimestrul trei din 2016.
Economiştii se aşteaptă la o creştere a PIB-ului SUA de aproximativ 2% în primul trimestru din 2017. Pe ansamblul anului trecut, prima economie a lumii a înregistrat un avans de 1,6%, după o creştere de 2,6% în 2015.
Este vorba de cea mai slabă performanţă a economiei SUA de după 2011 şi, totodată, al 11-lea an în care SUA au înregistrat o creştere economică anuală mai mică de 3%. Anul trecut, creşterea economică a fost limitată de petrolul ieftin şi aprecierea dolarului, care a afectat profiturile companiilor şi a limitat investiţiile.
Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 3,5% în ultimele trei luni din 2016, faţă de un avans de 3% estimat iniţial de Departamentul Comerţului.
Importurile au înregistrat un avans de 9% (faţă de 8,5% în estimarea de luna trecută), în timp ce exporturile au scăzut mai mult decât se estima. Pentru acest an, Rezerva Federală a SUA mizează pe o expansiune moderată de 2,1% a economiei americane, în timp ce Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 2,3%.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu