National Intelligence Council al Statelor Unite ale Americii prezice că în 2030 China va fi cea mai mare putere economică din lume, schimbările climatice vor creşte instabilitatea globală, prin reducerea apei şi hranei, şi va avea loc o “schimbare tectonică” odată cu apariţia, la nivel mondial, a unei clase economice de mijloc.
Autor: Carmen Băroiu
Raportul Tendinţelor Globale, realizat de National Intelligence Council, publicat la fiecare 5 ani, spune că societatea se află într-un “un moment critic al istoriei umane”.
Acesta se bazează pe opinia unor experţi străini, inclusiv pe reuniunile proiectului iniţial care au avut loc în aproape 20 de ţări, şi arată un viitor în care puterea Statelor Unite se va diminua, dar nu vor exista alte state care să o înlocuiască.
“Nu va fi nicio putere hegemonică. Puterea se va deplasa între reţele şi coaliţii într-o lume multipolară”, arată raportul.
Raportul oferă o serie de scenarii posibile pentru anul 2030. Spune că cel mai bun scenariu este acela în care “ China şi Statele Unite vor colabora pentru o serie de probleme, ducând la un nivel global de cooperare mai extins”.
“Un colaps sau o diminuare bruscă a puterii SUA ar duce probabil la o lungă perioadă de anarhie globală; nicio altă putere nu va înlocui Statele Unite în calitate de garant al ordinii internţionale”, dezvăluie raportul, bazându-se pe ipoteza că Statele Unite este o forţă de stabilitate.
Raportul celor de la National Intelligence Council face o distincţie între ceea ce numeşte “mega-tendinţe” – lucruri care sunt foarte probabile să apară- şi “factori schimbători”, care sunt mai puţin probabili. Printre mega-tendinţe se numără şi creşterea prosperităţii în lume.
“Creşterea la nivel mondial a clasei de mijloc constituie o schimbare tectonică: pentru prima dată, o majoritate a populaţiei globale nu va fi sărăcit, şi clasa de mijloc va fi cel mai important sector economic şi social în marea majoritate a ţărilor din lume”, relatează The Guardian.
Odată cu creşterea prosperităţii la nivel global, vor apărea schimbări ale influenţei şi puterii. “Difuzarea puterii între ţări va avea un impact dramatic până în 2030. Asia va fi depăşit America de Nord şi Europa în ceea ce priveşte puterea la nivel mondial, conform indicativilor cum sunt PIB-ul, mărimea populaţiei, cheltuielile militare şi investiţiile tehnologice. China va avea probabil cea mai mare economie, depăşind Statele Unite cu caţiva ani înainte de 2030.”
Această schimbare va însemna că averile economice ale SUA şi ale ţărilor europene vor avea un impact diminuat asupra economiei globale. “Într-un schimb tectonic, starea de sănătate a economiei mondiale va fi legată de cât de bine o vor duce ţările în curs de dezvoltare. Pe lângă China, India şi Brazilia, jucătorii regionali, cum sunt Columbia, Indonezia, Nigeria, Africa de Sud şi Turcia vor deveni foarte importanţi pentru economia globală.
De asemenea, raportul spune că “emanciparea individuală” se va accelera odată cu creşterea clasei de mijloc şi reducerea sărăciei, în combinaţie cu noi tipuri de comunicaţii.
“Într-o schimbare tectonică, indivizii şi grupurile mici vor avea un acces mai mare la tehnologiile letale şi perturbatoare ( în special capacităţile de atacuri precise şi instrumentele cibernetice), permiţându-le să comită violenţe pe scară largă”.
Mega-trendurile arată spre o creştere a instabilităţii, datorită creşterii cererii de apă, hrană şi energie, agravată de schimbările climatice.
“Cererea pentru hrană, apă şi energie va creşte cu aproximativ 35%, 40% şi respectiv 50%, datorată creşterii populaţiei globale şi a obiceiurilor de consum ale clasei de mijloc în expansiune.
“Schimbările climatice vor înrăutăţi perspectivele privind disponibilitatea acestor resurse decisive. Analiza sugerează faptul că severitatea obiceiurilor meteorologice existente se va intensifica odată ce zonele umede vor deveni din ce în ce mai umede şi zonele uscate şi aride se vor intensifica. Precipitaţii tot mai puţine se vor întâlni în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, precum şi în vestul Asiei Centrale, sudul Europei, Africa de Sud, şi în sud-vestul Statelor Unite.”
National Intelligence Council spune că deficitul este inevitabil, dar factori de decizie politici şi partenerii săi privaţi vor trebui să fie proactivi pentru a evita un astfel de viitor”. Se spune că orice soluţie găsită va avea nevoie de mai multe ţări capabile pentru a ajuta ţările mai vulnerabile.
Printre cei mai puţin previzibili dar posibili “factori schimbători” identificaţi în raport sunt căderea monedei euro, o pandemie severă sau un atac nuclear al Pakistanului sau Koreei de Nord.
De asemenea, raportul precizează că o China democratică sau prăbuşită sau apariţia unui regim mai liberal în Iran, ar putea avea un impact semnificativ în stabilitatea globală.
Raportul avertizează că un număr de ţări riscă să devină state eşuate până în 2030, printre care Afganistan, Pakistan, Rwanda, Uganda şi Burundi. Riscul unui război civil sau al unui conflict intern rămâne ridicat în Africa şi Orientul Mijlociu, dar scade în America Latină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News