Conform unui raport publicat miercuri, 25 octombrie, de Consiliul Investitorilor Străini (CIS), mediul de afaceri din România nu mai este la fel de "atrăgător" ca în anii trecuţi, deşi economia, cel puţin statistic, nu suferă. Sunt vizate, în special, predictibilitatea cadrului legislativ şi piaţa muncii.
Percepţia privind mediul de afaceri din România se deteriorează, deşi economia creşte, conform ultimului sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council). Rezultatele sondajului din septembrie 2017 arată că peste 60% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile şi afacerile lor să crească în următorul an, ceea ce confirmă creşterea economică înregistrată de România în acest an şi prognoza pentru 2018. În acelaşi timp se remarcă o deteriorare semnificativă a percepţiei privind mediul de afaceri din România, în special în privinţa predictibilităţii cadrului legislativ şi a stabilităţii fiscale şi de reglementare, se arată în comunicatul publicat pe site-ul fic.ro.
Se remarcă faptul că 90% dintre respondenţi, într-o creştere semnificativă de la doar 25% în 2015, susţin că schimbările legislative le afectează planurile de afaceri, iar 65% dintre aceştia consideră că povara fiscală a crescut în ultima perioadă, spre deosebire de 35% în 2015. De asemenea, 75% au declarat că mediul de afaceri din România s-a deteriorat în ultima perioadă şi că evoluţiile recente au contribuit la diminuarea încrederii lor, se mai arată în comunicat.
[citeste si]
În ultimii doi ani, a crescut semnificativ numărul celor care spun că infrastructura, birocraţia sau accesul la forţă de muncă le pun probleme din ce în ce mai mari, astfel că 42% dintre companiile FIC spun că România pierde din competitivitate datorită pieţei muncii, spre deosebire de numai 6% în 2015, acesta fiind indicatorul care s-a deteriorat cel mai mult în perioada analizată. În plus, 90% dintre respondenţi spun că infrastructura şi birocraţia au un impact negativ asupra competitivităţii lor.
Două concluzii principale sunt prezentate în urma sondajului CIS privind siguranţa în afaceri realizat în septembrie 2017:
Una "bună": ratele ridicate de creștere pe care le întâmpină țara se transformă într-o creștere a veniturilor, a creșterii economice și a ocupării forței de muncă;
Şi una "rea": aceste rate de creștere ridicate nu vor fi durabile pe calea actuală. Lipsa infrastructurii, lipsa forței de muncă adecvate, incertitudinea fiscală și de reglementare și un sentiment de deteriorare a mediului de afaceri vor conduce la mai puține investiții locale sau externe, ceea ce va diminua creșterea și va ţine economia sub potențialul său real.
Potrivit cifrelor BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România în primele opt luni ale anului 2017 au fost de 2,5 miliarde de euro, cu 600 de milioane de euro mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Consiliul Investitorilor Străini (CIS) realizează, între membrii săi, de două ori pe an sondajul privind sentimentul de siguranţă în afaceri. Companiile membre CIS reprezintă o parte semnificativă a investițiilor străine directe în România. Ele au peste 180.000 de angajați și o cifră de afaceri totală care este de aproximativ 25% din PIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu