Economia Germaniei a crescut surprinzător. Recesiunea a fost evitată, dar a crescut inflația

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Germania a înregistrat o creștere a produsului intern brut.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut în mod neașteptat în al treilea trimestru, ferindu-se de recesiune, dar inflația a crescut mai mult decât se aștepta în octombrie, întrerupând tendința descendentă a celei mai mari economii europene cu probleme.

„Acest lucru este încă departe de ceea ce avem nevoie, dar cel puțin este o rază de speranță. Economia se dovedește mai robustă decât s-a prevăzut anterior, iar recesiunea tehnică așteptată de mulți nu s-a materializat”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Economia a crescut cu 0,2% în al treilea trimestru față de precedentele trei luni, datorită cheltuielilor guvernamentale și ale gospodăriilor, au arătat miercuri datele preliminare ale biroului federal de statistică.

Cu toate acestea, inflația a reapărut la 2,4%, față de o prognoză a analiștilor intervievați de Reuters de 2,1% în această lună, după o creștere anuală a prețurilor de consum de 1,8% în septembrie, pe baza datelor armonizate pentru a fi comparate cu alte țări din Uniunea Europeană.

Valoarea inflației de bază

Inflația de bază, care exclude elemente volatile precum prețurile la alimente și energie, a fost de 2,9% în octombrie.

„Sub greutatea multor slăbiciuni structurale, economia trimite un semn de viață. Acest lucru se datorează consumatorilor, care au lăsat puțin garda jos”, a declarat Alexander Krueger, economist șef la banca Hauck Aufhaeuser Lampe, cu privire la noile date.

O recesiune este definită în mod normal ca două trimestre consecutive de contracție economică, iar datele din al doilea trimestru au stârnit temeri de recesiune.

Biroul de statistică a revizuit PIB-ul din al doilea trimestru la o contracție de 0,3% în ritm trimestrial, de la declinul de 0,1% raportat anterior.

„Deși a fost evitată o recesiune tehnică, economia germană rămâne abia mai mare decât era la începutul pandemiei”, a declarat economistul Carsten Brzeski.

Se așteaptă ca slăbiciunea economică să se mențină deoarece țara se luptă cu costurile ridicate ale energiei, cu cererea globală scăzută pentru exporturile sale și cu creșterea concurenței.

„Perspectivele de creștere sunt undeva între stagnare și un ritm de melc”, a declarat Krueger.

Separat, biroul federal al muncii a declarat că numărul persoanelor fără loc de muncă din Germania a crescut mai mult decât se aștepta în octombrie.

A crescut numărul șomerilor

Acesta a declarat că numărul șomerilor a crescut cu 27.000 în termeni ajustați sezonier la 2,86 milioane. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere de 15.000.

Datele au fost publicate în contextul în care producătorul auto german Volkswagen este blocat în discuții privind posibile concedieri în masă și reduceri salariale.

„Siguranța locului de muncă în locul creșterilor salariale ar putea fi în curând noua mantră pe piața muncii din Germania”, a declarat Brzeski.

Rata șomajului ajustată sezonier a fost stabilă la 6,1%.

„Revirimentul de toamnă de pe piața forței de muncă nu s-a materializat în mare măsură în acest an”, a declarat șeful biroului forței de muncă, Andrea Nahles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel