Economia Germaniei „a intrat la apă”. Economiștii avertizează: Suntem „ancorați în noroi”

Foto: Tom/ Pixabay
Foto: Tom/ Pixabay

Datele prezentate luni arată că economia Germaniei a înregistrat o ușoară contracție în al treilea trimestru, pe măsură ce cea mai mare economie din Europa continuă să fie afectată de puterea redusă de cumpărare și de ratele ridicate ale dobânzilor, scrie Reuters.

Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% în termeni ajustați față de trimestrul anterior, conform biroului federal de statistică. Un sondaj Reuters anticipa o contracție de 0,3% a economiei.

"Aceste date subliniază în mod clar faptul că economia germană a devenit cel puțin una dintre economiile cu cea mai redusă creștere din zona euro", a declarat Carsten Brzeski, șeful global de macroeconomie la ING.

În privința viitorului, transmiterea în curs a politicilor restrictive ale Băncii Centrale Europene, absența unei inversări a ciclului de stocuri și noile incertitudini geopolitice vor continua să afecteze economia germană, a mai afirmat Brzeski.

"Economia germană pare să rămână într-o zonă intermediară, între o ușoară contracție și stagnare, nu doar anul acesta, ci și în anul următor", a adăugat Brzeski.

Contracția din al treilea trimestru nu este considerată un eveniment izolat, deoarece Commerzbank se așteaptă ca economia germană să înregistreze din nou o contracție în semestrul de iarnă.

"Este puțin probabil ca consumul să se redreseze așa cum sperau optimiștii", a declarat Joerg Kraemer, economistul șef al Commerzbank.

Consumul gospodăriilor a scăzut în al treilea trimestru, deoarece inflația ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor.

Datorită efectelor de bază legate de prețurile alimentelor și energiei, se așteaptă ca rata CPI (indicele prețurilor de consum) a Germaniei să scadă și mai mult în luna octombrie. Datele privind inflația vor fi publicate mai târziu, în ziua de luni.

Inflația mai mare decât se anticipa este considerată unul dintre principalele riscuri de către bancherii centrali, deoarece ar putea prelungi campania de strângere a politicii monetare a băncilor centrale, menținând dobânzile la un nivel ridicat pentru o perioadă mai îndelungată.

Economist Pantheon: ”Economia Germaniei este acum ferm ancorată în noroi”

Economiștii vor urmări cu atenție datele privind inflația la nivel național din Germania și Spania, deoarece acestea sunt publicate cu o zi înainte de datele privind inflația din zona euro.

Se anticipează că rata inflației în zona euro va scădea la 3,2% în luna octombrie, față de 4,3% în septembrie, conform estimărilor economiștilor intervievați de Reuters.

Deși consumul în Germania a influențat negativ PIB-ul, investițiile de capital au adus o contribuție pozitivă, a precizat biroul de statistică.

"Rezultatul net, totuși, este că economia Germaniei este acum ferm ancorată în noroi", a declarat Claus Vistesen, economistul șef pentru zona euro al Pantheon Macroeconomics, adăugând că are îndoieli că economia va ieși din această situație în al patrulea trimestru.

Cu toate acestea, biroul de statistică a revizuit cifra pentru al doilea trimestru la o ușoară expansiune de 0,1%, față de stagnare.

Cifra pentru primul trimestru a fost revizuită la stagnare, de la o contracție anterioară care ar fi plasat economia în recesiune. O recesiune este definită ca două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel