Economia Germaniei este în recesiune pentru al doilea an consecutiv.
Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% față de anul precedent, a anunțat miercuri, la Berlin, Oficiul Federal de Statistică. În 2023, s-a înregistrat o scădere de 0,3%. Ultima dată când au fost doi ani de recesiune la rând a fost în 2002/03. Majoritatea economiștilor se așteaptă la o ușoară creștere în cel mai bun caz pentru anul curent. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se așteaptă ca cea mai mare economie a Europei să crească mai lent decât orice altă națiune industrializată în 2025, potrivit Merkur.de.
„Privind înapoi la ultimii 60 de ani, Germania este pe cale să crească mai lent decât oricând în acest deceniu”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.
„Din 2020 până în 2024, producția economică este de așteptat să se extindă doar cu aproximativ jumătate de procent.”, a adăugat el.
Economia germană a fost încetinită din mai multe părți anul trecut. Boom-ul preconizat al cheltuielilor de consum în contextul creșterii salariilor reale nu s-a materializat deoarece pierderea puterii de cumpărare din anii precedenți nu fusese încă compensată. În plus, mulți nemți devin din ce în ce mai îngrijorați de locurile de muncă lor, motiv pentru care încă economisesc bani. Industria construcțiilor se confruntă, de asemenea, cu o cerere slabă, deoarece visele multor potențiali constructori de case de a deține propria locuințe au fost spulberate din cauza costurilor mari de finanțare și materiale. Exportatorii, la rândul lor, se confruntă cu cererea slabă din China.
La acestea s-au adăugat incertitudinile politice – de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei până la turbulențele bugetare din guvernul federal. Guvernul semaforului s-a prăbușit, ducând la noi alegeri pe 23 februarie 2025. Rezultatul incert al alegerilor federale determină multe companii să ezite să investească, deoarece viitorul cadru de politică economică este neclar.
Starea de spirit din economia germană la începutul anului era mai proastă decât a fost de la pandemia de coronavirus, după cum a constatat Institutul Ifo din München în sondajul său din decembrie asupra a aproximativ 9.000 de directori.
„Slăbiciunea economiei germane a devenit cronică”, a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu