Economia Ungariei, în derivă sub ochii lui Orban. Costurile cu serviciul datoriei Budapestei, cele mai ridicate din Uniunea Europeană

Viktor Orban Foto: Agerpres
Viktor Orban Foto: Agerpres

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică din Ungaria și transmise de Bloomberg prin Agerpres, plățile efectuate de Ungaria pentru serviciul datoriei s-au dublat în primele trei trimestre ale anului trecut.

Această creștere semnificativă plasează țara vecină pe o traiectorie care o va situa în fruntea statelor din Uniunea Europeană pentru anul 2023, conform informațiilor.

Cheltuielile cu dobânzile au ajuns la valoarea de 2.500 miliarde de forinți (echivalentul a 7,1 miliarde de dolari) în intervalul ianuarie-septembrie 2023, dublu față de aceeași perioadă din 2022, conform ultimelor date comunicate de institutul menționat.

Banca Națională a Ungariei a estimat că în ansamblul anului trecut, costurile cu serviciul datoriei au crescut până la 4,3% din Produsul Intern Brut, iar pentru anul 2024 este posibil să scadă marginal, ajungând la 4,2% din PIB, reprezentând cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

În această zi, Ungaria a devenit una dintre primele economii emergente care a emis obligațiuni denominate în dolari pentru anul 2024, pentru a-și asigura finanțarea necesară. Țara din Europa de Est a crescut împrumuturile anul trecut pentru a compensa lipsa fondurilor europene, suspendate pe fondul disputelor cu Bruxelles-ul privind statul de drept.

Într-un context în care fondurile europene erau nesigure, Ungaria a ales să mărească emisiunile de obligațiuni în forinți, oferind avantaje substanțiale investitorilor de retail, în special în contextul unei creșteri medii a prețurilor de consum de aproape 18% în anul precedent.

Marton Nagy, ministrul Economiei, a evidențiat că, deși reprezintă o povară pentru guvern, aceste plăți mai mari cu dobânzile se vor reflecta în venituri mai mari din dobânzi pentru cetățenii ungari. Acest aspect ar putea stimula o revenire a consumului intern după recesiunea înregistrată în 2023, a adăugat el într-un editorial publicat pe portalul de știri Index.

În paralel, nevoile de finanțare ale Ungariei au crescut semnificativ. Potrivit unei surse citate de Bloomberg, Ungaria va emite obligațiuni denominate în dolari cu scadența la 12 ani. Directorul Agenției pentru Gestionarea Datoriei, Zoltan Kurali, a declarat luna trecută că Ungaria are în plan să vândă obligațiuni în valută în valoare de până la două miliarde de dolari în primul trimestru din 2024, alături de obligațiuni verzi în valoare de aproape un miliard de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel