Economii la buget pe spinarea bolnavilor cronici de la Bacău

Cezar_Irimia
Cezar_Irimia

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău a reuşit să facă economi de peste 220.000 lei pe spinarea bolnavilor de diabet şi cancer, informează Deşteptarea.

Autor: Adrian Stroescu

[caption id="attachment_118316" align="alignleft" width="300" caption="Cezar Irimia"][/caption] La CJAS Bacău s-a tras linia sub reţetele compensate eliberate de farmacii în septembrie şi depuse la sediul instituţiei în vederea decontării de la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Cifrele demonstrează că schimbarea modului de decontare a medicamentelor de pe lista C2 (pentru tratamentul unor boli cronice) a avut efectul scontat de autorităţi: obţinerea de economii la buget. În cazul medicamentelor antidiabetice orale, reţetele onorate de farmacii în august au fost în valoare de peste 465.000 lei. O luna mai târziu, valoarea de decontare a scăzut la 380.000 de lei. Aceasta înseamnă că CJAS va da farmaciilor cu 80.000 de lei mai puţin numai în cazul medicamentelor pentru diabet. La reţetele pentru boli oncologice, valoarea de decontare a scăzut de la 844.792 lei la 706.632 lei. Diferenţa de aproximativ 138.000 a fost suportată de bolnavii de cancer, pentru care păstrarea schemei de tratament este vitală.

Imitaţii ieftine şi depăşite

Mecanismul de compensare a medicamentelor de pe lista C2 (pentru diabet, boli oncologice, HIV/SIDA, epilepsie, transplant etc) a intrat în vigoare la 1 septembrie. Prin noul sistem, CJAS decontează, pentru fiecare grupă de medicamente, cel mai ieftin produs. Acesta poate fi unul original sau un generic (o imitaţie). Pacienţii s-au trezit în situaţia de a li se deconta de CJAS doar produse foarte ieftine şi depasite. Unele dintre acestea nici nu se mai găsesc în depozite sau nici nu se mai fabrică. Pentru a continua cu tratamentul recomandat de medici şi cu care sunt obisnuiţi, pacienţii cu boli cronice incluse în programele de sănătate au ajuns să scoată din buzunar sume care, în unele cazuri, le depăşesc venitul lunar.

Pacientii nu au ce căuta în ecuaţie

Calvarul pacienţilor nu pare să fi fost luat în calcul la schimbarea modului decompensare a medicamentelor de pe lista C2. Autorităţile s-au limitat la a declara că genericele au aceeaşi substanţă activă ca şi produsul orioginal, deci nu există niciun motiv ca pacientul sau CJAS plătească în plus.

„Sunt lipsiţi de orice urmă de compasiune. Acea diferenţiere între produsele originale şi cele generice este o greşeală. Multe dintre generice nici nu mai există pe piaţă. Bolnavii au ajuns să renunţe la tratament.

S-a anunţat că anul trecut nu s-au cheltuit toţi banii alocaţi pentru tratamentul acordat cu acceptul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. S-au facut economii de 11%, dar nu a spus nimeni câţi pacienţi au murit pe listele de aşteptare”, a declarat pentru Deşteptarea Cezar Irimia, preşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacientilor cu Afecţiuni Cronice.

Pe 5 noiembrie, liderii organizaţiilor pacienţilor cu boli cronice vor avea o întâlnire în Capitala unde se vor decide paşii unui protest. Reprezentanţii pacienţilor sunt decisi să protesteze în faţa Parlamentului European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel