Problema comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012 a suscitat o largă dezbatere, chiar înainte ca Ministerul Administarției și Internelor să posteze proiectul pentru dezbatere publică.
"Având în vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Astfel, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică) cu cele parlamentare", explică MAI.
Desfăşurarea concomitentă a alegerilor generale va presupune o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică), iar costurile de personal ar fi înjumătăţite, de la 43 la aproximativ 22 milioane de euro, ca urmare a înfiinţării şi funcţionării unor birourilor electorale ale secţiilor de votare comune.
Dar ce reprezintă aceste economii declarate de Guvernul Boc în urma comasării alegerilor?
Potrivit declarațiilor premierului ar fi vorba despre circa 22 de milioane de euro, ceea ce face ca pentru fiecare cetățean cu drept de vot ar rezulta o economie de circa 1,5 euro. Asta dacă luăm în calcul cifra de 18 milioane de votanți care a fost luată în calcul la ultimele alegeri, dar potrivit ultimelor statistici, neoficiale, de la recensământul din luna octombrie, cifra este mult mai mică, astfel că la data alegerilor ar putea ca populația României cu drept de vot să fie puțin peste de 16 milioane.
Ce reprezintă această sumă? Poate valoarea unei găleți, și aceea goală, cu inscripția siglei partidului care o dă simpatizanților, sau organizarea câtorva zile ale unor localități din perioada verii lui 2012, premergătoare campaniei electorale. Dar dacă este să ne luăm după declarația ministrului de Interne, Traian Igaș, aceste sume ar putea fi redirecționate către investiții. Ce reprezintă totuși acestea, decât câteva săli de sport în comunele păstorite de către primarii portocalii, sau construirea a nu mai puțin de 5 kilometri din autostrada Gilău - Nădășelu
Iată așadar care este valorea democrației în guvernarea celui mai slab executiv pe care l-a avut România post-decembristă. În acest fel, actuala guvernare își bate joc de de cele mai elementare simboluri ale democrației, fapt ce poate deveni extrem de periculos.
Citește și:
Exerciţiu de mită electorală: România se poate ”închiria” 4 ani cu doar 241 milioane de euro
Ce ascunde proiectului MAI privind alegerile din 2012
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News