Pe măsură ce vremea se schimbă și temperaturile încep să fie mai reci, consumatorii devin mai îngrijorați de creșterea costurilor la energie.
Echipamentele electrocasnice sunt necesare, dar este important să învățați cum să le folosiți eficient pentru a menține facturile cât mai mici posibil în timpul sezonului rece și nu numai.
A avea un congelator sau un frigider care economisește energie este acum o prioritate pentru mulți dintre români care se confruntă cu facturi scumpe, pe de o parte, și cărora le pasă de viitorul planetei, pe de altă parte.
În special, congelatorul, precum și frigiderul, se numără printre aparatele care sunt mereu în funcțiune, 24 de ore pe zi și 7 zile pe săptămână. Clasa energetică a frigiderului se aplică și congelatorului, dar adesea nu este suficientă pentru a garanta economii maxime de energie de la congelator.
Potrivit publicației Energia Leggera, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să economisiți energie cu ajutorul eficientizării consumului frigiderului și a congelatorului.
1. SCAPĂ DE VECHIUL TĂU CONGELATOR
Congelatoarele vechi, precum și frigiderele vechi, consumă mult mai multă energie electrică, așa că ar trebui să vă gândiți serios să cumpărați unul nou.
A avea un congelator eficient din punct de vedere energetic trebuie să fie o prioritate în zilele noastre. Informațiile de pe eticheta energetică oferă o indicație clară a eficienței energetice a unui congelator. Scara este reprezentată de 7 clase energetice, de la A la G (care l-au înlocuit pe vechiul A +++ A ++ A + și așa mai departe).
2. LOCAȚIA ESTE CHEIA
Nu așezați niciodată congelatorul lângă o sursă de căldură, cum ar fi un cuptor, plită sau calorifer și evitați lumina directă a soarelui. Indiferent dacă este un aparat de sine stătător sau unul încorporat, asigurați-vă întotdeauna că aparatul are suficientă ventilație, astfel încât compresorul să nu ajungă să fie nevoit să funcționeze continuu.
3. TOTUL ȚINE DE TEMPERATURĂ
Temperatura optimă pentru funcționarea frigiderului este de 5° C și -18° C pentru funcționarea congelatorului. Ca regulă generală, se consumă cu aproximativ 6% mai multă energie electrică pentru fiecare grad suplimentar de refrigerare . Prin urmare, o setare precisă a temperaturii vă poate salva direct.
4. PENTRU ECONOMISIREA ENERGIEI CONGELATORULUI, ÎNCHIDEȚI ÎNTOTDEAUNA UȘA FĂRĂ ÎNTÂRZIERE
Ori de câte ori ușa congelatorului este deschisă, aerul rece iese și intră aerul ambiental cald. Pentru a compensa creșterea temperaturii din interior, congelatorul trebuie să consume mai multă energie pentru a scădea temperatura. Din acest motiv este bine să evitați întotdeauna deschiderea ușii inutil și menținerea ei deschisă prea mult timp.
5. DEZGHEȚAȚI ALIMENTELE ÎN FRIGIDER
Când decongelați alimentele, puneți-le la frigider. În acest fel, prezența lor răcește interiorul frigiderului, reducând munca compresorului și deci consumul de energie.
6. PUNE DOAR ALIMENTE RECI LA CONGELATOR
Un sfat care ar putea ajuta mulți oameni să își gestioneze mai bine congelatorul care economisește energie este să nu puneți niciodată alimente fierbinți în congelator, deoarece acestea încălzesc interiorul congelatorului, precum și alte alimente depozitate. Din acest motiv, alimentele fierbinți trebuie lăsate întotdeauna să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi introduse în frigider/ congelator.
7. DEZGHEȚAȚI FRECVENT COMPARTIMENTUL
Un strat gros de gheață din compartimentul congelator acționează ca un izolator, iar aparatul trebuie să consume mai multă energie pentru a răci interiorul, așa că sfatul este să dezghețați regulat congelatorul pentru a-l menține eficient energetic.
În acest sens, este o idee bună să optezi pentru congelatoare cu opțiunea No Frost care ajută la prevenirea formării blocurilor de gheață în interiorul congelatorului.
8. VERIFICAȚI ÎN MOD REGULAT GARNITURILE UȘII
Garnitura de cauciuc din jurul ușii congelatorului acționează ca un izolator și previne schimbul de căldură între aerul ambiant și congelator. Pentru aceasta, este important să verificați în mod regulat dacă garnitura este complet intactă și că ușa se închide bine. Dacă nu, este esențial să-l înlocuiți imediat.
Dar de unde știi că garniturile ușii sunt rupte sau uzate? Iată câteva puncte la care trebuie să fii atent :
ușa continuă să se deschidă;
zonele din interiorul congelatorului îngheață;
există scurgeri de apă;
temperatura variază foarte mult;
colțurile garniturilor sunt îndoite;
garniturile sunt dure sau casante;
există mucegai sau decolorare pe garnituri;
există un spațiu vizibil între garnitură și ușă.
9. UMPLE CONGELATORUL FĂRĂ A EXAGERA
Dacă vrei să economisești energie din congelator, trebuie să știi că a-l menține plin înseamnă a reduce spațiul pentru intrarea aerului cald atunci când deschizi ușa. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să fie supraîncărcat, ceea ce ar provoca un consum excesiv de energie.
Să spunem că o bună practică ar fi să nu lăsați spații mari goale și, în acest caz, să vă gândiți să le umpleți cu recipiente cu apă. Important este ca băuturile si alimentele introduse in congelator sa nu fie lipite intre ele: aerul rece trebuie sa poaăa circula ușor prin frigider.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News