Economisirea voluntară și pensia. ”O problemă prea mare ca s-o ignorăm”

Adrian Codirlaşu susține că securitatea financiară a pensionarilor este pusă în pericol în România din cauza sporului negativ şi a migraţiei.

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, a precizat, la o conferinţă legată de lansarea în România a studiului CFA Institute & Mercer 'Sistemul Ideal de Pensii', că în România economisirea voluntară este redusă, în condiţiile în care 45% din populaţie economiseşte voluntar cu regularitate iar peste 50% dintre români nu au posibilitatea de a economisi.

Conform preşedintelui CFA România, educaţia financiară a românilor este deficitară fapt ce va avea efecte negative în securitatea financiară a populaţiei.

"Economisirea voluntară nu s-a prea dezvoltat în România. În prezent, Pilonul II de pensii este foarte important, inclusiv pentru dezvoltarea pieţei de capital. La acest pilon există circa 7 milioane de deponenţi, în timp ce la piloanele de pensii voluntare, doar câteva mii. Bursa este direct interesată să avem piloni de economisire cât mai dezvoltaţi", a apreciat, la rândul său, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti.

Acesta a adăugat că, din punct de vedere al BVB, comunitatea locală este cea care dă siguranţă şi sustenabilitate pieţei de capital autohtone. "Este interesul fiecărui individ care economiseşte să avem o piaţă de capital dezvoltată şi un mediu legislativ adecvat astfel încât administratorii fondurilor de pensii să poată plasa banii în siguranţă, eficient şi sustenabil", a spus James Stewart, chairman, AmCham Capital Markets Committee.

Nu există un model unic de pensii

Specialiştii au considerat educaţia financiară cel mai eficient mijloc prin care cetăţenii pot să decidă modul în care pensia nu le va afecta financiar modul de viaţă.

"Pensionarea reprezintă, pur şi simplu, o problemă prea mare pentru a ne permite să o ignorăm", a spus Paul Smith, preşedinte şi CEO CFA Institute în mesajul transmis cu acest prilej.

Studiul arată că nu există un model unic de pensii, care să se poată aplica tuturor ţărilor. Fiecare sistem trebuie să ia în considerare circumstanţele sociale, economice, culturale, politice şi istorice specifice fiecărei ţări.

Conform documentului, există 10 principii care ar trebui respectate într-un sistem ideal de pensii, printre care stabilirea, de către guvernanţi, de obiective clare pentru întregul sistem, găsirea unui nivel minim de finanţare al sistemului, general, opţiuni standard atractive şi eficiente de participare la sistemul de pensii, precum şi o anume flexibilitate a sistemului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel