Economistul șef al Băncii Angliei le-a transmis oamenilor să se oprească din a încerca să-și păstreze puterea de cumpărare.
Acum, Huw Pill, economistul şef al Băncii Angliei, a declarat că regretă că a dat vina pe alţii pentru inflaţia crescută, dar şi pentru că le-a spus britanicilor să accepte că acum sunt mai săraci.
El a generat ceea ce chiar el a numit un "răspuns viral" luna trecută, când a spus că în Marea Britanie "oamenii trebuie să accepte că lucrurile s-au înrăutăţit şi să se oprească din a încerca să îşi păstreze puterea de cumpărare".
La o lună distanţă, Pill afirmă că îşi regretă cuvintele. "Dacă aş avea şansa, aş folosi alte cuvinte. Nu cred că acel răspuns viral a fost de mare ajutor pentru comunicarea noastră", a arătat acesta, citat de Financial Times.
Pill mai spune şi că este conştient că familiile din pătura de jos a societăţii, dar şi firmele mici, au fost cele mai lovite de creşterea costului vieţii şi de creşterea inflaţiei din ultimele şase luni.
Cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Banca Centrală Britanică, conform economistului, a fost "incompatibilitatea unei porţii mai mici din total pentru toţi", pentru că atât persoanele fizice cât şi cele juridice "au încercat să îşi menţină nivelul de cheltuieli dinainte de criză".
Rata şomajului în Marea Britanie a crescut şi există noi indicii ale presiunilor inflaţioniste pe piaţa forţei de muncă, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), ceea ce sugerează că Banca Angliei ar putea renunţa la majorarea dobânzilor, transmit BBC şi Reuters.
În perioada ianuarie-martie 2023, rata şomajului a urcat neaşteptat, la 3,9%, de la 3,8% în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la menţinerea ratei şomajului la 3,8%.
Banca Angliei este îngrijorată de efectele majorării salariilor asupra inflaţiei, în contextul scăderii numărului de locuri de muncă vacante.
"Creşterea salariilor încetineşte suficient de rapid pentru ca Banca Angliei să menţină dobânda la 4,50% la reuniunea de politică monetară din 22 iunie", a apreciat Samuel Tombs, economist şef la Pantheon Macroeconomics.
Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut pentru a zecea lună consecutiv în aprilie, ajungând la cel mai redus nivel din 2021.
Datele ONS relevă că ritmul de creştere al salariului reglementat în Marea Britanie a fost de 6,7% în perioada ianuarie-martie 2023, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 6,8%. Creşterea a fost determinată de o accelerare la 5,6% a creşterii salariilor pentru angajaţii din sistemul public, fiind cel mai semnificativ avans din 2003. Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 5,8%, în linie cu estimările. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2%.
În perioada ianuarie-martie 2023, rata angajării a urcat la 75,9%, în urma creşterii numărului de angajaţi part-time şi angajaţi independenţi, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News