Economistul care spulberă visul Occidentului. Realitatea de peste hotare: Merită sau nu viața în Madrid sau Paris?

pexels
pexels

Un economist vine cu argumente critice prin care vrea să arate care e, cu adevărat, realitatea românilor din diaspora. 

Economistul Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea, vine cu argumente obiective și ferme în fața românilor care-și caută ”rețeta succesului” în afara granițelor. El vorbește despre mai multe subiecte importante care ar trebui să fie pe agenda oricărui român.  

”O parte dintre românii plecați în străinătate văd doar salariul mai mare, dar nu se gândesc că, dacă pui în balanță și vezi cheltuielile – o chirie care e mult mai mare decât în București, să zicem, unde poți să stai. O garsonieră o închiriezi cu 300 de euro, în Madrid nu cred că stai cu 300 de euro, la Roma nu cred că stai cu 300, iar serviciile sunt foarte scumpe în străinătate – cam tot acolo ajungi”, a spus moderatorul emisiunii.  

”Plus, dacă-mi dați voie, să accentuez și ideea de proprietate. Cunosc occidentul, iar șansele să-ți cumperi o casă sau un apartament într-o capitală precum Madrid sau Paris sunt foarte mici. De bine de rău, dacă te întorci în România, un apartament, o casă o faci, o cumperi. Chiar și în zonele scumpe, precum București și Cluj, ai posibilitatea de a avea o casă”, a spus Sebastian Văduva la DCNewsTV. 

Banii pe chirie, o găleată de apă aruncată în râu >>> Vezi mai mult pt DCNewsTV

Citește și: 

EXCLUSIV  Mesajul unui profesor universitar, revenit în țară după 20 de ani în SUA: "Întoarce-te, române! România a evoluat"

Sebastian Văduva a rememorat momentul emigrației sale în 1989, pe când avea doar 12 ani. „Eu nu m-am dus în America, ci am fost dus în America,” a început el, descriind cum tatăl său a plecat în 1986, iar restul familiei l-a urmat trei ani mai târziu, în contextul reîntregirii familiei.

Văduva a descris începuturile dificile în America, menționând că, la fel ca majoritatea imigranților, familia sa a trebuit să înceapă de jos. „Am făcut muncă de construcție, am făcut muncă de grădinărit,” a spus el, evidențiind lupta cu dificultățile adaptării la o nouă cultură și la un nou sistem. Cu toate acestea, a găsit sprijin în comunitatea românească din Chicago și Cleveland, și a reușit să se ridice prin muncă și educație.

La doar 17 ani, Văduva și-a deschis propria carmangerie, un pas important în drumul său antreprenorial, iar mai târziu a intrat în industria de asigurări și și-a obținut un MBA în antreprenoriat. Cu timpul, s-a apropiat de domeniul învățământului, o carieră care l-a adus din nou pe calea spre România. În timp ce studia la University of Akron, a simțit o chemare de a se întoarce acasă, inspirat de un documentar despre orfanii din România. „Dacă se va deschide o ușă să mă duc să ajut, am să o fac,” a spus el. Vezi mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel