Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a vorbit despre posibilitatea creșterii taxelor și impozitelor în țara noastră.
Economistul-șef al băncii Unicredit, Dan Bucșa, a făcut mai multe declarații controversate astăzi în cadrul unei dezbateri publice, afirmând că de anul viitor „cu siguranță vor crește taxele și impozitele”, asta deși de-a lungul timpului politicienii din țara noastră au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. În acest context, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a fost întrebat la Antena 3 CNN dacă există astfel de discuții la nivel european și dacă Comisia Europeană așteaptă ca Marcel Boloș, Ministerul Finanțelor, să vină cu alte măsuri în afară de cele legate de evaziunea fiscală.
"Comisia Europeană se așteaptă la o reformă fiscală din partea României și prognoze economice viabile. Și în trecut au mai fost discuții despre creșterea TVA și știți foarte bine că Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, s-a opus la creșterea TVA pentru că istoric, atunci când am crescut TVA-ul, de fapt nu au crescut încasările la bugetul de stat. Cât despre tipul de impozitare, Comisia Europeană a făcut această recomandare, inclusiv experții Băncii Mondiale, de a avea un sistem progresiv de impozitare, partenerii noștri de Coaliție nu își doresc lucrul acesta și da, va fi o discuția cu privire la acest tip de sistem, care poate să conducă inclusiv la scăderea taxării pentru cei cu venituri medii sau mici, existând discuții în această privință.
Evident că totul trebuie să fie calculat cu Banca Mondială și, din nou, actualul guvern are un anumit tip de mandat, mandatul actual este să aducă banii din PNR, să crească absorbția și încasările la bugetul de stat, să reducă evaziunea. Vom vedea viitorul guvern ce va face, dar clar este că primul-ministru a spus extrem de ferm: atâta timp cât dânsul este prim-ministru în actualul său mandat de premier nu va exista nicio creștere de taxe sau impozite", a declarat Victor Negrescu la Antena 3 CNN.
Totodată, acesta a fost întrebat și care sunt mai exact cele mai importante măsuri prevăzute de reforma fiscală, negociată la Bruxelles.
"Acum toate datele evident că le are Ministerul Finanțelor, dar pot să vă spun în linii mari că se vorbește foarte mult despre digitalizare, despre combaterea evaziunii, se vorbește foarte mult despre ceea ce se întâmplă în vămile din România unde au fost dificultăți în trecut, foarte mult despre tot ceea ce înseamnă încasarea taxelor, mai ales a celor de lux, deci sunt niște discuții constructive care s-au făcut.
Momentan s-a mers pe acest palier, urmează ca ministrul Finanțelor, până la finalul lunii octombrie, să prezinte o versiune către Comisia Europeană, un calendar bine stabilit și atunci vom putea discuta mai mult despre prognozele și măsurile fiscale ale Guvernului României", a mai declarat Victor Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu