Guvernul ecuadorian crede că sunt șanse slabe ca fondatorul Wikileaks Julian Assange să părăsească ambasada din Londra, de aceea discută cu Partidul Laburist trimiterea jurnalistului în Suedia, după alegerile din 2015, scrie The Independent.
Oficialii ecuadorieni din ambasada londoneză cor să depășească impasul legal și politic care l-a ținut pe Julian Assange închis într-o clădire din iunie anul trecut.
Sud-americanii cred însă că s-ar putea să-l mai găzduiască câțiva ani pe australian, pentru că toate eforturile lor de a ajunge la o înțelegere cu Coaliția au eșuat. Drept urmare, Ecuadorul încearcă să persuadeze o posibilă viitoare guvernare a laburiștilot care să ofere asigurări că Assange nu va fi transferat mai departe din Suedia în America, și, deci, australianul să nu refuze plecarea.
Laburiștii, ultima șansă a lui Assange de a nu fi dat pe mâna americanilor
Assange a refuzat să se ducă în Suedia pentru anchetare în lipsa unor asigurări că nu va fi trimis ulterior în America, unde este acuzat de spionaj pentru munca sa la Wikileaks.
Surse citate de The Independent spun că Ecuadorul "a pierdut orice speranță" că actualul guvern va accepta o soluție ca cea propusă de el și crede că șanse este persuadarea Partidului Laburist să blocheze extrădarea progresivă.
Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist a declarat că nu au existat întâlniri oficiale între diplomați ecuadorieni și membri ai partidului, dar se crede că discuțiile au avut loc la sfârșitul unei întrevederi discrete dintre ministrul de Externe Kerry McCarthy și reprezentanți ai guvernului ecuadorian la Londra.
Nouă luni pentru Assange la ambasada Ecuadorului din Londra
În iunie 2012 fondatorul Wikileaks Julian Assange a solicitat și obținut azil politic din partea Ecuadorului, după ce Suedia a cerut extrădarea sa în baza unor acuzații de viol ce i-au fost aduse. Un ofițer de poliție londonez păzește non-stop holul camerei în care stă închis australianul pentru a-l reține dacă va încerca să părăsească locuința în care stă închis.
Jurnalistul crede că extrădarea sa în Suedia este doar o treaptă în drumul spre SUA. Criticii săi spun însă că Suedia nu-l poate extrăda progresiv spre SUA fără permisiunea Secretarului de Stat britanic, Theresa May, dar Assange crede că refuzul ei da a exclude această posibilitate arată că va permite trimiterea lui în State.
Julian Assange nu a fost pus oficial sub acuzare. Potrivit legii suedeze, aceasta se poate întâmpla doar după un proces de integogare; motiv pentru care Suedia îl vrea extrădat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News