Ecuadorul nu va permite utilizarea de către SUA a arhipelagului Galapagos drept bază militară împotriva traficului de droguri

Ecuadorul a asigurat luni că Statele Unite nu vor putea utiliza arhipelagul Galapagos ca bază militară împotriva traficului de droguri, în urma unei polemici generate de declaraţii ale ministrului apărării ecuadorian Oswaldo Jarrin cu privire la un acord de asistenţă aero-maritimă, relatează marţi France Presse.

Jarrin a trebuit să se explice după ce a declarat că aceste insule - clasate în patrimoniul natural al umanităţii şi de o mare valoare ştiinţifică - ar constitui un 'portavion natural', referindu-se la convenţia ce va permite aparatelor militare americane în misiune să se realimenteze sau să aterizeze în Galapagos.

'Este de rea-credinţă să spui că a fost prevăzut un detaşament permanent (în arhipelag), că renunţăm la suveranitate sau că el se transformă într-un teatru de război', a spus Jarrin într-o conferinţă la Institutul de înalte studii naţionale (IAEN). Potrivit guvernului ecuadorian, noul acord de cooperare nu permite avioanelor americane de luptă antidrog să rămână pe insule.

Va fi 'un avion, o dată pe lună, nu mai mult de trei zile', a spus ministrul. Jarrin a fost convocat de comisia parlamentară de relaţii internaţionale pentru a explica acordul cu Statele Unite. Deputaţii şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la eventualele atingeri asupra suveranităţii ţării şi ecosistemului fragil în Galapagos, odată cu sosirile regulate ale avioanelor militare. Ministrul a reamintit că Constituţia ecuadoriană interzice instalarea unor baze străine, precum cea ocupată de Statele Unite timp de un deceniu în portul Manta (vest) de pe coasta Pacificului.

Această bază a fost închisă prin decizia fostului preşedinte Rafael Correa (2007-2017) când, la scurt timp după începerea primului său mandat, el nu a reînnoit acordul bilateral care a permis americanilor să efectueze zboruri antidrog de pe teritoriul ecuadorian.

Cooperarea dintre Quito şi Washington a fost reluată în iunie anul trecut, când preşedintele Lenin Moreno a fost primit de vicepreşedintele american Mike Pence, după o perioadă de relaţii bilaterale tensionate în mandatul predecesorului său. Începând din septembrie 2018, un avion american Orion P3 efectuează zboruri de control al narcotraficului şi pescuitului ilegal din portul Guayaquil (sud-vest). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel