EDF, gigantul energetic francez, a înregistrat pierderi record, în ciuda prețurilor uriașe din 2022. Cum a fost posibil?

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

În ciuda faptului că prețurile la energie au crescut la maxime fără precedent, pentru compania de energie electrică controlată de stat din Franța, EDF, anul 2022 a adus pierderi record, de 17,9 miliarde de euro.

 

O limitare a prețului energiei pentru consumatorii francezi a afectat din plin profiturile EDF, dar la fel a făcut și închiderea forțată a multor centrale nucleare pentru reparații.

EDF nu a raportat niciodată pierderi atât de mari. În clasamentul pierderilor din istoria corporațiilor franceze, EDF s-a clasat pe locul al treilea cu cele aferente anului trecut, scrie BBC.

Datoriile EDF au crescut la 64,5 miliarde de euro, în total. Pierderile de bază ale EDF au fost de 4,99 miliarde EUR. Cifra a fost în contrast puternic cu afacerea EDF din Marea Britanie, care a realizat un profit de bază de 1,12 miliarde de lire sterline (1,26 miliarde de euro) furnizând energie electrică și gaze pentru cinci milioane de gospodării.

În Franța, guvernul președintelui Emmanuel Macron a răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia prin impunerea unui „scut” tarifar pentru consumatori, limitând companiile energetice la o creștere de 4% în 2022, urmată de 15% în 2023, menținând inflația mai scăzută decât în alte țări europene.

Dar asta a însemnat că EDF a trebuit să vândă energie consumatorilor francezi în pierdere, în timp ce consumatorii din Marea Britanie plăteau mult mai mult pentru energia lor. EDF deține aproximativ 80% din piața de energie electrică a Franței.

Industria franceză nu a înregistrat rezultate atât de slabe din 2002, când Vivendi Universal și France Telecom au înregistrat pierderi de peste 20 de miliarde de euro.

„Rezultatele din 2022 au fost afectate semnificativ de scăderea producției noastre de energie electrică și, de asemenea, de măsurile de reglementare excepționale introduse în Franța în condiții dificile de piață”, a declarat directorul executiv Luc Remont, care a spus că prioritatea EDF este acum de a readuce compania pe drumul cel bun. El a spus că câștigurile de bază vor fi semnificativ mai mari în 2023.

Producția nucleară a EDF în Franța a scăzut cu 30%, până la cel mai de jos nivel din 1988, deoarece mai mult de jumătate din cele 56 de centrale nucleare vechi au fost oprite pentru reparații, care au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19. Franța are cea mai mare flotă de centrale nucleare din Europa.

Întreruperile au însemnat că Franța a devenit un importator net de energie electrică pentru prima dată în decenii.

Problemele financiare ale EDF au diverse cauze, dar un alt factor major este obligația pe care o are de a vinde un sfert din producția sa la un preț fix concurenților săi.

Sistemul cunoscut sub numele de Arenh (Acces Reglementat la Electricitate Nucleară Istorică) a fost conceput în 2010 pentru a satisface UE, care era îngrijorată de faptul că EDF - cu capacitatea sa nucleară masivă - ar putea ajunge la un monopol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel