Personalități de marcă și politicieni importanți ai țării au fost prezenți, marți, la ședința solemnă a Senatului, în care a fost celebrată aniversarea a 150 de ani de existență a Camerei Superioare a Parlamentului. A lipsit însă primul om din stat, președintele Traian Băsescu, care a fost de-a dreptul înfierat în timpul ședinței solemne, pentru că a dorit desființarea Senatului și reducerea numărului de parlamentari.
Președintele Senatului: Un amplu aparat de propagandă a fost activat pentru desfiinţarea Senatului
Călin Popescu Tăriceanu a condamnat tentativa de desfiinţare a Senatului şi campania mediatică "de un populism strident" făcută în acest sens.
"Regret profund că, în ultimii ani, a trebuit să fim martorii unei tentative de desfiinţare a Senatului. În acest scop a fost activat un amplu aparat de propagandă, care făcea abstracţie de interesul naţional, de experienţa istorică a statului român şi de opiniile specialiştilor români şi străini. O campanie mediatică de un populism strident, instrumentalizând o cunoaştere încă precară a tradiţiilor naţionale din partea unei părţi a cetăţenilor, a culminat, în 2009, cu un referendum pentru desfiinţarea Senatului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Principesa Margareta a asimilat Senatul marilor reușite istorice ale României
Principesa Margareta a vorbit în Parlament despre importanța Senatului și despre legătura care există de aproape un secol și jumătate între Coroană și Camera Superioară a Parlamentului.
Reprezentanta Familiei Regale a legat Senatul de evenimentele importante din istoria României, punându-l astfel în opoziție pe Traian Băsescu, președintele care a dorit desființarea acestei instituții.
"Senatul a fost construit acum 150 de ani, ca o expresie a meritului personal, a simțului datoriei și a patriotismului. Instituția a fost creată de strămoșii noștrii, pentru a asigura libertăți publice și pentru a aduce echilibru și moderație. Camera Superioară a Parlamentului este o instituție a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaților, supremul garant al democrației și libertăților noastre de mâine. Senatul este expresia identității naționale și a devenirii noastre statale", a transmis Principesa Margareta.
Iliescu: Democrația nu e SRL
Fostul președinte Ion Iliescu i-a oferit o lecție de democrație lui Traian Băsescu. Liderul onorific al PSD a declarat că Senatul are un rol fundamental în democrația parlamentară și a subliniat că "democrația nu este o societate pe acțiuni. Nu o poți analiza, așa cum faci cu un SRL".
"M-am opus și mă opun intenției unora din clasa politică și din societatea civilă de a desființa Senatul, sub pretextul eficientizării sistemului. Democrația nu este o societate pe acțiuni. Nu o poți analiza, așa cum faci cu un SRL. Beneficiile ei sunt altele. Țin de exercițiul drepturilor și libertăților cetățenești, de suveranitatea poporului.
A spune că desființăm Senatul și că reducem numărul de aleși, din motive de economii bugetare, este cea mai bună dovadă de refuz a democrației", a declarat Ion Iliescu.
Constantinescu vrea comisii de anchetă pentru instituțiile statului
Fostul președinte Emil Constantinescu a militat pentru dezvoltarea comisiilor de investigare a instituțiilor naționale, comisii care l-au deranjat atât de mult pe Traian Băsescu pe tema achiziției de teren de la Nana.
"Statul de drept trebuie să fie un gardian al democrației atât împotriva tiraniei unei persoane, cât și împotriva tiraniei altor oameni. Iată de ce cred că Senatul României va trebui să dezvolte rolul comisiilor de investigare a instituțiilor naționale. Cred că rolul acestor comisii de cercetare, de control al instituțiilor statului și de cercetare al abuzurilor trebuie să devină din ce în ce mai important în societatea românească. Cred în același timp că experiența unor personalități este necesară în acest sens", a transmis Emil Constantinescu.
Antonescu: Senatul, instituție fundamentală a democrației
Crin Antonescu a precizat că Senatul reprezintă una dintre cele patru instituții majore ale statului, alături de Camera Deputaților, Monarhie și PNL. Fostul președinte al Senatului a amintit și despre referendumul pentru Parlament unicameral inițiat de Traian Băsescu.
"În România au existat patru instituții majore: Senatul, Camera Deputațiilor, Monarhia și Partidul Național Liberal. Nu e întâmplător, nu vă scandalizați, vorbesc doar despre istorie, iar uneori istoria nu ne privește pe toți. Nu întâmplător, regimurile de dictatură au suprimat toate aceste instituții, păstrând Marea Adunare Națională. Șansa revenirii la democrație cu atâtea întârzieri și cu atâtea convulsii a readus la viață trei dintre aceste instituții", a declarat Crin Antonescu, în aplauzele celor prezenți în sală.
Ponta spune că Băsescu își va schimba atitudinea față de Senat
Premierul Victor Ponta a transmis că "existența Senatului este indisolubil legată de istoria democratică a României". Primul-ministru a apus că, deși Traian Băsescu a dorit desființarea Senatului, după încetarea mandatului la Cotroceni actualul șef al statului "va considera că e bine să existe două Camere ale Parlamentului, care să limiteze excesul de putere al Executivului".
"Eu consider, și vorbesc în numele Guvernului, că existența Senatului este indisolubil legată de istoria democratică a României și că nu văd o Românie democratică fără un Parlament Bicameral și în care Senatul să-și exercite atribuțiile care i-au fost conferite în urmă cu 150 de ani.
Evident că, atunci când ocupi o funcție executivă - de prim-ministru, de ministru, probabil și de președinte al țării - uneori Parlamentul și Senatul deranjează. Și ar fi mai ușor să nu existe Senat sau să nu existe Parlament deloc. Însă este o abordare care întotdeauna este reevaluată. Sunt convins că și președintele țării, dl Traian Băsescu, de la anul va considera că e bine să existe două Camere ale Parlamentului, care să limiteze excesul de putere al Executivului și cred cu adevărat că de fiecare dată când prea multă putere se strânge în zona executivă, rolul Parlamentului și al Senatului, în mod special, este fundamental pentru a păstra acel echilibru pentru care, de altfel, Senatul a fost numit Cameră Ponderatoare", a spus Victor Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu