Ediție aniversară a Academiei Atlantykron pe insula dunăreană ”Inelul de Piatră” de la Capidava

Află în articol mai multe despre ediția aniversară a Academiei Atlantykron.

Academia Atlantykron se pregătește să deschidă porțile pentru cea de-a 35-a ediție aniversară, care va avea loc între 2 și 9 august, pe insula dunăreană ”Inelul de Piatră” de la Capidava. După 12 ani în care ne-a oferit amănunte de ultimă oră, prin intermediul unor teleconferințe, despre misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte, unde a fost și este implicat, inginerul Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA Ravi Prakash va sosi pe insula cunoașterii. Ravi este un inginer de sisteme specializat în analiza și proiectarea sistemelor de intrare, coborâre și aterizare pentru misiunile pe Marte. El va oferi sfaturi tinerilor pasionați de știință, împărtășind din experiența sa în cadrul uneia dintre cele mai provocatoare misiuni ale umanității – aterizarea rover-ului Curiosity pe Marte. Alături de acesta va fi prezent, tot în calitate de invitat de onoare, primul și singurul cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu.

Sub genericul din acest an, ”Descoperim Universul", precum și inspirați de sloganul ”Planetarium”, participanții vor avea ocazia de a participa la prelegeri, ateliere, dezbateri și proiecte, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la știință și tehnologie până la arte și filosofie. Printre invitații și organizatorii evenimentului se numără specialiști din diverse domenii, profesori universitari, cercetători, scriitori, artiști, antreprenori și oameni de afaceri. 

Atlantykron reunește aproximativ 400 de participanți și dovedește că rămâne singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 35 de ani iar potrivit multor invitați speciali din străinătate, este un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Tehnologia de top disponibilă pe insulă permite participanților să ia parte la prelegeri, ateliere și proiecte care necesită echipamente speciale sau conexiuni puternice la internet. Acest lucru face ca Academia Atlantykron să fie unul dintre cele mai inovatoare evenimente din lume, care își propune să creeze o comunitate globală de oameni interesați de educație și cercetare.

Asociația Atlantykron

Organizatorul principal al actualei ediții a Academiei Atlantykron este Asociația Atlantykron, în parteneriat cu  Asociația Science & Technology, Asociația pentru Tineret și Evoluție, Fundația World Genesis din SUA și în colaborare cu Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Asociația Româno-Turcă ”Artă fără frontiere” și SARS România.

Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada, Turcia, India, Italia și Nigeria. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române; Dr. Ing. Florin Munteanu - Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO,  principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; Prof. Dr. Celal Abdi Güzer de la Universitatea Tehnică din Ankara (Turcia); Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Guy Djoken, Presedinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii; Dr. Mihaela Muraru-Mândrea, președinte al Centrului STRING pentru Ştiinţe, Prospectivă, Creativitate și Ficţiune, Remus Botarro, artist plastic de renume internațional și Shreyaan Daga (India), cofondator al platformei internaționale de educație OLL.co.

Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt Dr. David L. Anderson (SUA), președintele Anderson Institute și fondator al Fundației World Genesis și fostul parlamentar canadian de origine română Dipl. Ing. Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation.

„Iată că Academia Atlantykron, eveniment inițiat în 1989, a ajuns la ediția aniversară 35. Dacă este să cumulăm toate edițiile, se va aduna în curând un an calendaristic. Pe de altă parte, Atlantykron înseamnă mulți ani de dedicare atât pentru mine, cât și pentru mulți dintre organizatorii, invitații și participanții noștri. Sunt foarte încântat să văd sute de oameni pasionați de cunoaștere și inovație adunându-se pentru a discuta și învăța de la unele dintre cele mai mari minți din România și nu numai. Și în acest an vom explora idei și concepte diverse, de la tehnologie, robotică și AI, până la artă, sporturi nautice și schimbări planetare. Alături de noi vor fi cosmonauți, academicieni și specialiști de la NASA și UNESCO, care oferă o experiență unică atât pentru tineri cât și pentru cei mai experimentați”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

„Dacă există un loc în care cele două emisfere ale creierului se unesc, locul acesta este insula noastră de piatră, astronava de pământ care, sperăm că într-o zi va decola în jurul Pământului. Atlantykron este un vis plin de fapte. La cea de-a 35-a aniversare a acestei inițiative, pe insulă vor veni personal Ravi Prakash, veteranul misiunii Curiosity pe Marte, și cosmonautul român Dumitru Dorin Prunariu. Acum 35 de ani le spuneam participanților taberei Atlantykron că ne vom revedea și peste 20 de ani, și peste mai mulți ani, în viitor. Așa a fost să fie și vă garantez încă minim 20 de ani de explorare a imaginarului, pe această insulă care ne unește”, subliniază Alexandru Mironov, jurnalist de știință, scriitor și ”părintele” Atlantykron.

Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte

De-a lungul celor 35 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Printre activități se vor număra conferința NASA (prima a fost la ediția din 2012, imediat după amartizarea rover-ului Curiosity) privind misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte, susținută de Ravi Prakash pe insulă, cursuri dedicate științei și literaturii dar și inteligenței artificiale sau metodelor de supraviețuire, lansări de carte, vernisaje de arte plastice, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică, astronomie, robotică, energie, până la comunicare, mediere și dezvoltare personală. 

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: ”Știință și tehnologie”, ”Cultură”, ”Futurologie, știință și ficțiune”, ”Artă și sport”. 

Conferințe

- 3 august, orele 11.30: ARHITECTURA, DESIGNUL ȘI ARTA ÎN ERA POST-ADEVĂRULUI. Conferință susținută de Prof. Dr. Celal Abdi Güzer de la Universitatea Tehnică din Ankara (Turcia). Transformările din tehnologie, comunicare și cultură afectează inevitabil formele de producție în arhitectură, design și artă, precum și evaluarea lor critică. Informațiile structurate și imaginile promovate în media digitală creează un spațiu critic alternativ în care distincțiile dintre realitate, realitate virtuală, realitate augmentată și realitate structurată încep să se estompeze. 
- 4 august, orele 11.00: UMANITATEA ÎN EPOCA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE COGNITIVE. Dr. Florin Munteanu, Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO, ne va explica cum apariția Inteligenței Artificiale (IA) și a Inteligenţei Artificiale Cognitive (IAC) nu este întâmplătoare sau rezultatul unui proiect malefic, ci mai degrabă o etapă naturală a evoluției Cunoașterii și dezvoltării umane. 
- 5 august, orele 11.30: SINCOPA DIN EVOLUȚIA DARVINISTĂ. Când, unde și cum s-a schimbat evoluția speciei umane? Intervenția lui Dumnezeu sau accident al naturii? Scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov provoacă participanții la această temă aflată permanent în mintea oamenilor.
- 5 august, orele 17.30: NEURALINK – REVOLUȚIA TEHNOLOGICĂ  ȘI NEUROPLASTICITATEA. Conferință virtuală susținută de Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate. Performanța umană necesită noi abordări ale potențialului uman în noul context tehnologic. Accelerarea și extinderea realității crește viteza “schimbării”. 
- 6 august, orele 13.00: LANSARE DE CARTE – MARATONUL AUTORILOR PAVCON, cu scriitorii Aurel Cărăşel, Florin Giurcă, Dan Rădoiu, Constantin Pavel și Ovidiu Vitan.
- 6 august, orele 17.00: Lansarea revistei ”CSF EARTH” special ATLANTYKRON 35. Revista este realizată exclusiv de autori care au participat la Atlantykron: Aurel Cărăşel, Florin Giurcă, Dan Rădoiu, Constantin Pavel, Cristian Cârstoiu, Florin Chirculescu, Boris Velimirovici, Cătălin Badea-Gheracostea, Ovidiu Petcu, Dan Rădoiu, Dodo Niță, Claudiu Murgan, Mircea Liviu Goga, Pompilian Tofilescu, Traian Bădulescu.
- 7 august, orele 11.30: CARTEA VIITORULUI. Conferință susținută de  Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Cătălin Pavel (editor) și Aurel Cărășel (scriitor). De la apariția scrisului până la cartea digitală și lectura în era cosmică.
- 8 august, orele 11.30: ENERGIA VIITORULUI, VIITORUL ENERGIEI. Conferință susținută de Societatea Nuclearelectrica. România face parte din grupul statelor membre pro-nucleare din UE și a semnat un contract de peste 7 miliarde de dolari cu Statele Unite pentru instalarea centralelor nucleare modulare (SMR) și pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.

Cursuri

Atelierele ”Știință și Tehnică”, coordonate de Asociația Start Evo și Kidibot, vin în întâmpinarea tinerilor pregătindu-i pentru impactul cu viitorul prin intermediul unei serii de ateliere și cursuri inovative în domeniul științei și tehnologiei. Participanții, împărțiți în echipe de câte 3-5 persoane, își aleg fiecare un nume și primesc câte o misiune până a doua zi. Iată câteva exemple: participanții vor trimite minim 5 mesaje la personalități din toată lumea, care să nu fie vorbitori de limba română (laureați ai premiului Nobel, astronauți, cercetători, medici, etc.) și îi vor întreba cât de important este STEAM-ul pentru umanitate, vor crea un mic program interesant folosind Inteligența Artificială, vor crea artă digitală pe o anumită tematică cu ajutorul uneltelor de inteligență artificială sau vor concepe un board game fantastic, folosind materialele eco de pe insulă. Participanții la acest atelier au ocazia să exploreze o varietate de cursuri captivante, precum: Grafică asistată de AI cu instructorul Eugen Demetercă, Atelier de mașinuțe fotovoltaice condus de Cătălina Pop, IQ Games sub îndrumarea lui Ștefan, Matei și Alina Ferșeta, Boarding Games cu Vladimir Bănuță, Scriere creativă coordonată de Cristina Ghidoveanu și Aurel Cărășel, Visul Fluturilor cu instructor Alina Stolnicu, RadioȘtiința susținut de Petrică Stolnicu, Tehnici de supraviețuire cu Relu Nica, Desen 3D cu Maya, Invenții și noi inventatori sub îndrumarea lui Adrian Bănuță, Think outside the box cu Constantin „Noro” Ferșeta, Tehnici de filmare și montaj cu Cornel Lazăr, Animație, film, holograme condus de Bogdan Mihăilescu, Astrofotografie cu Marius Florea și Observații astronomice (lunate solare, telescop nocturn) cu Dragoș Brașov. Din echipa de organizare și supraveghere fac parte Petrișor Munteanu, Daniela Mironov Bănuță și Teodora Pîrvu.

Printre cursurile și atelierele Academiei Atlantykron se numără, la secțiunea de știință, Observații astronomice (instructor Dragoș Brașov, președintele Asociației Urania), Știință și Artă 2024 - Sci-Art (program coordonat de Fundația World Genesis, președinte Heather Caton), Radiocomunicații terestre și extraterestre (Asociația RadioȘtiința), Control și instrumente pentru cunoaștere și performanță de sine (instructor Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin), Programare și senzori – metode de utilizare și citirea parametrilor (echipa de robotică HighFive), Primii pași în proiectare și printare 3D (echipa de robotică HighFive), Tehnici de supraviețuire în natură (Relu Nica), Studiul păsărilor – cum să monitorizăm ecosistemele (Lector CS III Dr. Emanuel Ștefan Baltag) și First Aid & CPR Training F.A.C.T. (Dr. Radu Berca). La secțiunea de cultură sunt incluse cursuri de Autocunoaștere, dezvoltare personală și remodelare psihosomatică (Dr. Teodor Vasile), Puterea subconștientului (Rareș Chelmuș), goal mapping, Echilibrul timpului și stresului: ghid pentru tineri și Metamorfoze ale limbajului (Ana Creangă). La secțiunea de artă vor fi cursuri de pictură (Gabriel Grosu), fotografie de natură (Adrian Dedu) și sculptură în metal (Cristina Dinu). La secțiunea de sport, activitățile cuprind wellness, yoga și qigong, activități nautice, arte marțiale (jiu-jitsu), badminton, șah, tir cu arcul și volei.

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Maria Socea (președintele Asociației pentru Tineret și Evoluție, coordonator atrageri de sponsorizăr), Nicolae Dobre (director tehnic şi de logistică), Yildiz Ibram (președintele Asociației Artă fără Frontiere), Cristian Panfilov (director tehnic şi de logistică), Gabriel Grosu (tehnică şi logistică), Gabriela (Repanovici) Calinciuc (Coordonare promovare media virtual), Alexandru Calinciuc (Coordonator tehnic, mentenanță IT), Alexandru Dumitra (coordonator programe sportive), Mihai Oprea (coordonator IT, multimedia, conferinţe invitaţi virtuali), Valentin Armeanu (director tehnic şi de logistică), Dr. Radu Berca (coordonator oficial al activităților medicale), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Mihai Manea „Croco” (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Henri Victor de Hillerin (Responsabil cu sistemele de inginerie sunet și imagine), Ciprian Horia Dediu (suport tehnic audio-video), Maria Nicola (Coordonare activităţi voluntariat), Victor Olteanu (logistică) și Valentin Tănase (manager pentru proiecte speciale).

Lectorii și instructorii Academiei Atlantykron 2023 sunt: scriitorul și profesorul Aurel Cărășel (coordonatorul programului de cultură), Heather Anderson (SUA) – președintele Fundației World Genesis, Maria Socea – președinte al Asociației pentru Tineret și Evoluție, Relu Nica – salvamontist montan și practicant de arte marțiale, Adrian Bănuță - jurnalist de televiziune, mediator, organizator de evenimente și președintele Fundației ”Science and Technology”, ), Donna Anderson Offutt (SUA) - inginer specializat în tehnologia sistemelor de automatizare și control robotizat, Felix Izomoch - fondator și director executiv al Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Leadershipului Nigeria, coordonatorul nigerian la Institutul Internațional pentru Leadership Global (IIGL) SUA, Tiberiu Ionescu - Peer Mentor HighFive Robotics, Alexandru Ciocârlan - Team Leader HighFive Robotics, Gabriela (Repanovici) Calinciuc – membru al Asociației Atlantykron, coordonator pe partea de promovare virtuală a Academiei Atlantykron, Daniela Mironov Bănuță – jurnalist și specialist în comunicare, Adina Ardelean – trainer pe partea de dezvoltare personală și afaceri, Adrian Dedu - inginer în telecomunicații specializat pe rețele de calculatoare și fotograf amator, Carol Anderson (SUA) – experiență de peste 30 de ani în domeniul farmaceutic, clinic și spitalicesc dar și o călătoare înveterată, Gabriel Grosu – instructor atelier de pictură, Cristina Dinu – artist sculptor în metal, restaurator obiecte de artă și de cult din metal, scriitor, Constantin (Noro) Ferșeta, Alina Ferșeta - președinte și fondator al Asociației Startevo, Petrică Stolnicu - instructor coordonator al atelierului de comunicații terestre și extraterestre și președinte al Asociației RadioȘtiința, Rareș Chelmuș – expert și dezvoltator software, Dr. Radu Berca - Instructor: FACT- First Aid & CPR Training, comandant SARS, medic coordonator al Academiei Atlantykron, coordonator atrageri de sponsorizări și Ofir Tzviran – instructor și paramedic.

Atlantykron nu ar exista fără sprijinul unor instituții, organizații sau companii. Dintre acestea, amintim de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) prin Direcția Silvică Constanța și Primăria Cernavoda. De asemenea, partener oficial este Dyomedica CND iar sponsori/susținători sunt Totalsoft, OLL, Benq, Civitas și Blick Art Materials.

Despre Atlantykron. Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfășoară de 35 de ani și a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărți, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea și sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului, și a primit permanent sprijin și susținere din partea mai multor instituții și agenții guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa), dinpartea autorităților locale – Primăria Cernavoda, a agenților economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA. La desfășurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizații neguvernamentale de tineret din țară și străinătate, precum Asociația Atlantykron, Centrul pentru Studii Complexe, Asociația Română pentru Sport și Cultură, Forum IT, dar și unele organizații și instituții din SUA, precum World Genesis Foundation.

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți. 
Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori.

Printre cei mai importanți ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de Science Fiction, 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență și 2019, când au fost aniversați 30 de ani. În 2020, Academia Atlantykron a fost organizată doar în mediul online, sub genericul ”New Horizons” (”Noi Orizonturi”), în perioada 1-5 august, iar ulterior au mai fost organizate, lunar, conferințe online sub genericul ”Mini Atlantykron Days”.

Menționăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalități, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (președintele Societății Scriitorilor de SF și Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiștii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, formația Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Președinte al Societății Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), cosmonautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeț, violoncelistul și artistul Adrian Naidin etc.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe YouTube în septembrie 2008, realizat și prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educațional. Intitulat “NextGeneration: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!
În 2014, echipa de organizare Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel și cu Autoritatea Națională pentru Turism conferința „Dunărea, comoara turistică a României”, care a reunit peste 300 de participanți și invitați. În ziua conferinței, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un concert memorabil. 
În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversați în 2014, câteva distincții bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toți laureații premiilor Ad Astra 2014 și o serie de cercetători români remarcabili din țară și străinătate și nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secțiunea “Educație și învățământ”.
În 2017, 30 de jurnaliști, bloggeri și agenți de turism, din România și din străinătate, veniți să descopere potențialul turistic al regiunii Cernavoda în weekend-ul 28-30 iulie, în cadrul „Festivalului Dunării”, eveniment organizat de Innovation Travel și de Primăria orașului Cernavoda, au asistat la deschiderea Academiei Atlantykron și au participat la o conferință dedicată relației dintre individ si comunitate – „Orașul Quantic pentru oameni înțelepți” - dar și despre dezvoltarea și promovarea turismului dunărean.

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale – idee science fiction la primele ediții din anii ‘90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte și, nu în ultimul rând, conferințele susținute de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.

An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritățile statului, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Județului Constanța și Primăriile celor două comunități - Cernavoda și Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente și se obțin toate autorizațiile necesare. Timp de 8 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliția de frontieră precum și o firmă privată de pază și protecție, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor.

Scurtă poveste

Cunoscutul jurnalist de știință și scriitor Alexandru Mironov le spunea, unor tineri pasionați de Science Fiction, unii dintre ei chiar scriitori, la un foc de tabără – unica sursă de lumină care străpungea bezna nopții undeva, pe o insulă de pe Dunăre, uitată de lume: ”Ne vom strânge aici și peste 10 ani. Ba chiar și peste 20, o să vedeți”. Curios, majoritatea SF-iștilor, deși oameni ai viitorului, îl priveau pe maestru cu scepticism, bucurându-se de trăirea momentului. 

Doar Sorin Repanovici, atunci proaspăt absolvent de liceu, liderul cenaclului cernavodean de SF Atlantis, a promis că va încerca și că se va ocupa și va încerca să strângă pasionații de SF pe acea insulă măcar pentru.. următorii ani.

Scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, alt membru al ”treimii” acestei inițiative, de a aduna pe o insulă pustie fanii și creatorii de anticipație, așa cum mai era denumită arta SF atunci, susținu și el din plin ideea.

Aceste momente se petreceau în 1990. Al doilea an când mai mulți SF-iști se adunau pe această insulă, aflată la 20 de kilometri nord de Cernavoda, lângă ruinele cetății Capidava și satul cu același nume, denumită de localnici ”Inelul de piatră”. Însă era primul an în care ei se confruntau cu nopțile liniștite din pustietate și cu dormitul la cort. În 1989, fusese doar o debarcare de o jumătate de zi.
Sorin s-a ținut de cuvânt. 1991 a adus un bac ponton mare, cu 2 niveluri, curent electric, mai mulți participanți, concursuri, jurii, invitați speciali. 

Reuniunea a fost denumită, în același an, Tabăra de creație SF Atlantykron. Evenimentul a devenit cu rapiditate internațional. În 1999 am putut admira aici eclipsa totală de soare, în 2001 insula a găzduit Convenția Europeană de SF – Eurocon, iar din 2002 s-a transformat în Academie de vară. Pentru că ideile, idealurile, visele și pasiunile organizatorilor, participanților și invitaților erau din ce în ce mai complexe. Dar toate, sub ideea construirii și a reconstruirii viitorului. Restul este istorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel