Editorul cărții despre persoana care a trădat-o pe Anna Frank își cere scuze și va limita numărul de cărți care vor fi date spre publicare.
Editorul olandez al unei cărți care acuză un evreu că „cel mai probabil” a trădat-o pe Anne Frank naziștilor în 1944 și-a cerut scuze „oricui care se simte jignit” și a încetat să mai tipărească alte copii ale cărții, scrie RT.
Ambo Anthos, cel care publică versiunea olandeză a cărții „Trădarea Annei Frank” de Rosemary Sullivan, și-a exprimat îngrijorarea că nu s-a lucrat suficient pentru a se demonstra că membrul Consiliului Evreiesc din Amsterdam, Arnold van den Bergh, este cu siguranță bărbatul care a trădat-o pe Frank și familia ei.
Într-o scrisoare remisă luni, editorul a spus că „concluziile studiului sunt puse sub semnul întrebării de mai mulți cercetători”. Ambo Anthos și-a cerut scuze că publicarea cărții a provocat „o astfel de reacție” și a recunoscut că „nu a fost posibil să se evalueze toate detaliile argumentelor” din carte „pentru corectitudine sau fundamentare”.
„Ne dăm seama că am câștigat avânt prin publicația internațională și că aici ar fi putut fi luată o atitudine mai critică”, a susținut editorul, adăugând că „așteaptă răspunsuri din partea echipei de cercetare la întrebările care au apărut” și va „întârzia decizia de a tipări” mai multe copii.
Cazul împotriva lui Van den Bergh, care a murit în 1950, este susținut de dovezi, precum o notă anonimă trimisă tatălui Annei, Otto, după cel de-al Doilea Război Mondial, care îl numește trădător, potrivit pasajelor publicate luni în presa olandeză.
Muzeul Casa Anne Frank a declarat pentru AFP că rezultatele anchetei, condusă de detectivul pensionar al Biroului Federal de Investigații Vincent Pankoke, sunt o „ipoteză fascinantă”, dar necesită investigații suplimentare. Diferite teorii despre raidul nazist din 4 august 1944, care a descoperit anexa secretă în care Anne și familia ei s-au ascuns de Holocaust timp de doi ani, au înflăcărat mințile pasionaților de istorie.
Numele lui Van den Bergh a primit puțină atenție anterior, dar a ieșit în prim-plan în timpul investigației folosind tehnici moderne, inclusiv inteligența artificială, pentru a sorta cantități uriașe de date. Acestă metodă a restrâns lista suspecților la patru, pe care se afla inclusiv Van den Bergh, care a fost membru fondator al Consiliului Evreiesc, un organism administrativ organizat de evrei sub opresiunea nazistă pentru a organiza deportări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu