Directorul SRI, Eduard Hellvig, va fi audiat joi, de la ora 11,00, la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, printre temele abordate numărându-se protocoalele semnate de Serviciu, bugetul instituţiei, evenimentele de la protestul din 10 august şi pesta porcină africană.
"Avem o serie de subiecte pe care dorim să le lămurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol, cel pe care l-am văzut în spaţiul public. O să vorbim de bugetul SRI, o să vorbim despre pesta porcină, despre evenimentele din 10 august, să vedem dacă sunt şi alte lucruri pe care SRI doreşte să le aducă în atenţia noastră. Eventual, o să avem şi o discuţie preliminară despre raportul pe anul 2017, pentru că la discuţiile despre raportul pe 2015 am dorit lămuriri de la Curtea de Conturi şi de la alte instituţii ale statului. Să vă aşteptaţi la o şedinţă destul de lungă", a declarat preşedintele comisiei, Claudiu Manda, marţi, la Senat.
Subiectele discuţiilor
Întrebat despre o eventuală finanţare din exterior a protestului din 10 august, Manda a spus: "Am văzut şi eu ce a apărut în spaţiul public. Rămâne să vedem acest lucru, rămâne să vedem dacă SRI a ştiut despre acest lucru. Sunt mai multe subiecte. Sigur că, în măsura în care o să avem răspunsuri şi o să putem să le oferim opiniei publice, o să o facem. (...)
Cred că ar trebui să fie o finanţare transparentă dacă vine din străinătate, şi aici e o chestie de legislaţie, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă această finanţare vine cu un anumit scop, de a destabiliza structurile şi instituţiilor statului, sigur sunt de competenţa organelor de anchetă din zona parchetelor, eventual, şi din alte instituţii".
El a susţinut că parlamentarii din Comisia SRI sunt foarte interesaţi să discute cu conducerea SRI despre modificări legislative, despre "normele de care au nevoie pentru a-şi duce la îndeplinire misiunea şi să răspundă la ameninţările din anul 2018". "Aşa cum ne-am asumat politic, ne dorim ca toate aceste suspiciuni de intervenţie a serviciilor în zona de justiţie sau în zona politică să nu mai existe, să legiferăm în acest sens", a menţionat Claudiu Manda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News