Eduard Hellvig spune că premierul Netanyahu a fost avertizat de militari proeminenți și șefii Mossad: ''Confirmarea a venit tragic''

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, spune că premierul Benjamin Netanyahu a fost avertizat că reforma constituțională pe care o dorește va slăbi securitatea Israelului.

Hellvig precizează că mai mulți militari importanți i-ar fi scris lui Netanyahu. De asemenea, toți șefii Mossad ar fi confirmat slăbirea securității naționale. 

„În martie anul acesta, mai mulți militari proeminenți în rezervă i-au scris lui Bibi că reforma constituțională brutală pe care o dorește va slăbi securitatea națională a Israelului. Ehud Barak, Moshe Yaalon, Dan Halutz (foști șefi de stat major), Nadav Argaman, Yuval Diskin, Carmi Gilon, Jacob Perry (foști Shin Bet), Tamir Pardo (fost Mossad), Uzi Arad (fost consilier pe securitate națională) au avertizat că abolirea democrației este o amenințare la adresa existenței statului Israel. Într-o altă scrisoare, toți șefii în viață ai Mossad au spus cam același lucru. Șapte luni mai târziu, confirmarea a venit tragic”, a transmis Eduard Hellving pe platforma X (fostă Twitter).

1. -imagine fara descriere- (helvi-post_85661200.jpg)

Reforma constituțională și protestele din Israel

La sfârşitul lunii iulie, în pofida opoziţiei masive, parlamentul de la Ierusalim a adoptat un prim amendament la lege, ca parte a reformelor judiciare promovate de guvern. Aceste reforme elimină prerogativa Curţii Supreme de a lua măsuri împotriva deciziilor "nepotrivite" ale guvernului, primului ministru sau miniştrilor.

Criticii califică acţiunea guvernului drept o ameninţare la adresa democraţiei. Guvernul premierului Netanyahu susţine însă că instanţa este prea puternică şi că vrea doar să restabilească echilibrul între puterile în stat. Până acum, negocierile privind un compromis au eşuat. Curtea Supremă examinează opt petiţii împotriva controversatului amendament.

Au fost aproximativ 40 de săptămâni de proteste în Israel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel