Trimis de Ana Maria Popescu la Tokyo să câştige el o medalie de aur pentru România, ministrul Eduard Novak are un palmares impresionant până în momentul în care a ajuns în Guvern.
„Îmi doresc foarte mult să ajungeți dumneavoastră la Tokyo și să luați aurul acela pe care eu n-am fost în stare să-l iau. Credeam că mă așteptați cu cecul ăla de 5 milioane (n.r., euro), dar nu-i problemă mai avem timp să mi-l dați și să facem o sală nouă pentru copiii aceia!”, a mai spus Popescu în aplauzele celor din sală. Replica l-a lăsat mască pe ministrul Sportului, Eduard Novak.
Eduard Novak, actual ministru în Guvernul Cîţu, este ciclist paralimpic rutier şi de pistă. Acesta a adus prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, dar şi prima medalie de aur, la Londra, în 2012. Înainte de a fi ciclist, Novak a fost patinator de viteză timp de 10 ani, perioadă în care a câştigat 11 titluri naţionale şi a stabilit 30 de recorduri naţionale la tineret. Cea mai bună performanţă în afara ţării a fost un loc 10 la Campionatul Mondial de Juniori.
În 1996, la doar 20 de ani, a suferit un accident de mașină care a dus la amputarea piciorului drept. Accidentul i-a spulberat visul de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Nagano. După o scurtă pauză în cariera sportivă, Novak a început să concureze în competiții de paraciclism în clasa C4, precum și în curse Elite. Devenit profesionist în 2001, realizează primul rezultat major în 2003, prin câștigarea Campionatului European Paraciclist. Se descrie ca un „nebun” care se străduiește întotdeauna să fie primul și cel mai bun, scrie Wikipedia.
Din 2001 până în 2018, Eduard Noval a reuşit să câştige şapte medalii la campionatele româneşti de ciclism, clasa Elite: una de argint la cross country, trei de argint şi una de bronz la contratimp individual şi două de bronz la şosea fond.
În ceea ce priveşte participarea la Campionatele Mondiale de Paraciclism, Novak a început cu o medalie de argint la proba de şosea în 2007 şi a ajuns la un palmares de 23 de medalii (5 de aur, 13 de argint şi 5 de bronz) până în 2021.
Anul 2008 a marcat primul succes la Jocurile Paralimpice al lui Novak, câștigând medalia de argint în cursa de ciclism rutier de la Beijing (Men's Individual Time Trial LC2), devenind primul român care a câștigat o medalie la JP. La această ediție Novak a mai obținut locul patru la cursa de Men's Individual Pursuit LC2 și locul al 30-lea, din 38 concurenți, la cursa de Men's Individual Road Race LC1-2/CP4. Pentru realizările lui, a primit Ordinul de Merit în Sport de la președintele României.
La Jocurile Paralimpice de la Londra, din anul 2012, a câștigat aurul la urmărire individuală, cu noul record mondial de 4: 40.31 minute. În cursa de 24 km individual (Men's Time Trial C4), a terminat al doilea în spatele lui Ježek, principalul său adversar la cursele de ciclism pe pistă, obținând medalia de argint. În cursa de ciclism rutier cu distanța de 80 km (Men's Road Race C4-5), Novak a terminat al optulea, cu 16 secunde în spatele medaliatului cu aur, Yegor Dementyev, și la 3 secunde de un loc de podium. În ambele ediții a fost purtătorul de steag al echipei României.
Eduard Novak a concurat până acum şi în curse în care au participat şi ciclişti fără dizabilităţi. Astfel, în 2012 acesta s-a clasat pe primul loc la cursa naţională de ciclism rutier din România, cu doar două luni înainte de Jocurile Paralimpice, competiţie la care niciun alt concurent nu avea dizabilităţi.
Până în 2016, cele trei medalii ale sale au fost, de asemenea, singurele trei medalii paralimpice din România, de la prima participare, cea de la Jocurile Paralimpice de la Heidelberg, în 1972. La ediția din 2016, a terminat al cincilea în cursa de urmărire individuală, al șaselea la contratimp individual și al nouălea în cursa de șosea.
În 2018 Novak a fost nominalizat la Campionatele Mondiale de paraciclism ca singurul sportiv din România. În 2019 a terminat pe locul al treilea la contratimp individual la Campionatele Mondiale UCI Paracycling Road, iar în 2020 a câștigat argint la urmărire individuală și bronz la contratimp, clasându-se pe poziția a treia la general, la finalul competiției, la Campionatele Mondiale de Paraciclism pe Pistă de la Milton (Canada).
Din 2013 până în 2020 a fost președintele Federației Române de Ciclism, și vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice și membru al Uniunii Cicliste Internaționale (UCI). Începând cu 23 decembrie 2020, este ministrul Tineretului și Sportului, în guvernul Cîțu, mai menţionează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News