EXCLUSIV  Educaţia, primordială pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Radu Cosma: Așa ai un român câștigat pe viață!

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Radu Cosma, Director Direcția proiecte pentru diaspora și comunități istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni susține că primordial a fost domeniul educațional care se adresează copiilor românilor din diaspora.

"În prezent, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni e configurat ca o structură care pe de o parte propune politici, coordonează energie instituțiilor centrale și locale, dar finanțează și proiecte. Primordial a fost domeniul educațional. Încercăm să ne adresăm părinților care au copii mici, astfel încât să aibă acces la educație în limba română. Atunci când un copil este în contact cu limba română, cu obiceiurile, cu colindele, cu meșteșugurile, ai un român câștigat pe viață. 

Ce cultură promovăm? Vorbim de acele tipuri de activități care formează identitate românească care recâștigă românii. Deja la a doua generație de români plecați din țară... Participăm la diverse evenimente și vedem copii cum vorbesc între ei. Dacă suntem în Italia, copiii vorbesc în limba copiilor, limba italiană. Cu părinții, dacă cunosc bine, vorbesc în limba română.  Își creează mecanisme de raportare la societate în altă limbă, în alt bazin lingvistic. Și ca atare, în momentul în care încerci să propui niște forme bune pentru românul crescut în țară, s-ar putea să ai niște surprize. 

Cultural avem foarte multe activități, încercăm să dezvoltăm linia identitară și mai puțin de promovare a unor artiști care merg în zona postmodernă, treabă pe care ICR (n.r. - Institutul Cultural Român) o face cu mare succes. Diferența dintre ICR și DRP, ar fi că IRC susține cultura românească în străinătate, iar Departamentul pentru Românii de pretutindeni susține identitatea românească în comunități”, a spus Radu Cosma la dezbaterea live "CULTURA DE ACASĂ! ROMÂNII, ÎNCOTRO?" transmisă pe platformele Știri Diaspora, DCNews și DCNewsTV dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora. 

Youtube video image

Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT S.R.L. au plăcerea să va invite la evenimentul de tip Masă Rotundă, "CULTURA DE ACASĂ! ROMÂNII, ÎNCOTRO?", organizată în data de 28 noiembrie 2022, începand cu ora 16:00, Casa Presei Libere, nr.1, corp D1, et.6.

Evenimentul se va desfășura în sistem hibrid.

Evenimentul este parte integrantă a proiectului "Cultura de Acasă!", realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Dezbaterea va fi transmisă LIVE pe platformele Știri Diaspora, DCNews și DCNewsTV dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, în intervalul orar 16:00 – 18:00.

Migrația este o problemă reală a României, fiind al doilea motiv oficial al scăderii populației în România, conform datelor INS din 2021. Conform unui studiu al OECD finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, România era (la nivelul anilor 2015-2016) pe locul cinci în lume în ceea ce privește numărul de persoane care au emigrat în Europa Occidentală, raportat la numărul total al populației.

În vara anului 2022, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că avem 5.7 milioane de români care trăiesc în diaspora (în afara celor care locuiesc în comunitățile istorice), dar în realitate par să fie peste 8 milioane.

De-a lungul timpului, diverși reprezentanți ai Departamentului Românilor de Pretutindeni recunosc faptul că nu avem suficiente politici publice pentru a contracara fenomenul migrației – în mare parte din cauza lipsei datelor oficiale complete și complexe cu privire la numărul dar și la profilul socio-profesional al celor care sunt plecați.

Teme de discuție

Analiza cercetării sociologice calitative și cantitative realizată, având ca scop identificarea principalelor liante socio-culturale care pot întări legăturile dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării

Care este strategia autorităților pentru a combate fenomenul migrației?

Rolul politicilor publice în contextul demografic actual din România?

Care este natura legăturii dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării?

Principalele soluții socio-culturale care pot întări legăturile dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel