EXCLUSIV  Educația rutieră, curs obligatoriu la liceu. Sunteți de acord? video

Fotografie de la Ivan Samkov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/munca-in-echipa-sta-jos-sta-a-ezat-expresie-faciala-5676744/
Fotografie de la Ivan Samkov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/munca-in-echipa-sta-jos-sta-a-ezat-expresie-faciala-5676744/

În România, nu se dă foarte mare importanță condusului, de aceea și numărul mare de accidente rutiere.

Dar dacă ar exista un curs, încă de la școală, în perioada liceului, poate lucrurile ar sta altfel. Elevii s-ar responsabiliza din vreme și ar înțelege ce înseamnă condusul responsabil fără a pune viața nimănui în pericol.

Educaţia rutieră timpurie, făcută din primii ani de şcoală sau chiar de la grădiniţă este, în opinia specialiştilor, soluţia pentru reducerea numărului de accidente.

Copiii învaţă, astfel, primele reguli de circulaţiei rutieră aflând că şi pietonii fac parte din categoria participanţilor la trafic, având în vedere că toţi participanţii la trafic au obligaţia de a respecta Codul Rutier, luminile de semnalizare şi instrucţiunile dirijorilor de trafic.

În lipsa unei strategii unitare, la nivel naţional, privind educaţia rutieră, acţiunile de acest gen se realizează la nivel local sau regional, campaniile naţionale de educaţie rutieră în şcoli fiind puţine.

Despre acest subiect au vorbit, la emisiunea „Nod în papură”, sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu.

Sociologul Alfred Bulai a venit cu o idee interesantă: școala de șoferi să fie obligatorie la liceu, adică să fie un curs obligatoriu pentru că și pietonii trebuie să cunoască Codul Rutier.

„Eu aș face, de exemplu, școala de șoferi obligatoriu la liceu, să fie un curs. Să se facă în clasa a zecea sau a unsprezecea”, a zis sociologul Alfred Bulai la emisiunea „Nod în papură” de pe DC News și DC News TV.

„Nu este normal să știi Codul Rutier și așa, ca pieton?”, a mai zis Alfred Bulai.

Jurnalistul Val Vâlcu a zis de ce nu se fac astfel de cursuri la liceu: pentru că trăim în țara lui „dar dacă...”, adică dar dacă elevul învață să bage în viteză și pleacă 200 metri cu mașina tatălui său?! Dacă trăim în teoria „drobului de sare” nu vom rezolva nimic niciodată și, din acest motiv, se blochează societatea. 

Vezi, pe larg, subiectul începând de la minutul 35:

Youtube video image

România se află pe primul loc în Europa pentru numărul de accidente rutiere, iar la calitatea drumurilor, ne clasăm printre ultimele locuri la nivel european.

Copiii, categorie vulnerabilă în trafic

Statisticile ultimilor ani ne arată că numărul de copii decedați sau grav răniți ca urmare a unui accident rutier, este încă semnificativ. Un studiu al Uniunii Europene arată că accidentele rutiere sunt principala cauză a mortalității și rănirii copiilor 0-14 ani și reprezintă anual 34% din decesele provocate de vătămare a copilului. Aici sunt incluși pietonii, bicicliștii și pasagerii în autovehicule.

Părinții și formatorii de educație rutieră pot proteja copiii învățându-i să respecte regulile de circulație și să urmeze comportamente sigure în stradă. Informarea tinerilor despre riscurile rutiere și despre cum pot fi acestea evitate este importantă pentru dezvoltarea lor ca viitori șoferi, ca membri ai societății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel