România are nevoie, pe lângă convergenţa reală şi structurală, şi de convergenţă culturală, care presupune un efort continuu şi nu heirupism, spirit comunitar şi nu individualism, dar şi respectarea angajamentelor, susţine economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, potrivit Agerpres.
"România stă foarte prost, cultural vorbind, în ceea ce priveşte cum ar trebui să fie atunci când va intra în zona euro. O să exemplific cu trei domenii: efort continuu şi nu heirupism, spirit comunitar şi nu individualism, respectarea angajamentelor, a contractelor şi a semnăturilor puse pe tratate", a explicat miercuri Lazea, la o dezbatere privind aderarea României la zona Euro.
În ceea ce priveşte efortul continuu, economistul-şef al BNR este de părere că societatea românească funcţionează pe principiul Meşterului Manole.
"La noi, societatea are suflu scurt, se apucă de o chestie, durează câteva luni, se schimbă Guvernul, se ia totul de la zero. Proiectele lungi, care să se continue în timp, peste ciclul electoral, se pot număra pe degetele de la o mână. Cu o asemenea mentalitate noi nu avem ce să căutăm în zona euro. Să fie foarte clar! Cu o mentalitate de tipul Meşterul Manole, ce construieşte unul astăzi, mâine dărâmă celălalt, nu avem, cultural, ce să facem în zona euro. Efortul continuu, de lungă durată, este ceea ce trebuie. Clasa politică ar trebui să spună (în parcursul către euro - n.r.) că noi ne pregătim de o cursă de maraton şi nu de una de 100 de metri", a subliniat Lazea.
Potrivit acestuia, reformele trebuie să înceapă înainte de intrarea în zona euro şi să continue şi după. Lazea a aminitit momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007, când România "a cucerit reduta" şi apoi s-a relaxat. "Dacă nu poţi, mai bine nu intri. Pentru că în zona euro dacă intri şi apoi te relaxezi, păţeşti ca Grecia, Portugalia şi aşa mai departe", a adăugat oficialul BNR.
Prea individualiști pentru zona euro
Al doilea domeniu menţionat de Valentin Lazea în privinţa convergenţei culturale este legat de spiritul comunitar versus individualism.
"În zona euro, ceea ce se cere este capacitatea de compromis, de a căuta consensul, de a te aşeza la masă şi de a discuta cu ceilalţi , nu 'descurcăreala' pe cont propriu. Atâta timp cât suntem individualişti, nu avem ce căuta în zona euro. Eşecul Greciei este în primul rând un eşec cultural. Ei sunt încă mai individualişti decât românii, dar românii sunt mai individualişti decât spaniolii, portughezii şi italienii. Noi, cu acest accent pe "eu" nu pe "noi" nu avem ce căuta în zona euro", a mai spus Lazea.
El a vorbit şi despre necesitatea ca românii să înveţe să îşi respecte angajamentele şi a dat câteva exemple de restanţe în acest caz. "Cum să fi credibilă ca ţară când ai un MTO (medium term objective n.r.) fiscal pe care îl atingi şi apoi pleci de lângă el, când Legea responsabilităţii fiscal-bugetare este o hârtie care nu valorează nici cât cerneala cu care a fost scrisă?", a menţionat economistul-şef al BNR.
În opinia acestuia, elita românească nu este capabilă să imprime în acest moment un astfel de comportament românilor.
"Aceste aspecte culturale, dacă nu sunt rezolvate, şi elitele nu au dat semne în acest sens, adaugă încă o dimensiune, mai gravă decât convergenţa, la parcursul către euro", a încheiat Lazea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu