Efect distrugător al caniculei. Secretul apei: cât trebuie să bem. Gherghinescu (Sanador): Foarte important!

femeie
femeie

Canicula nu doar că provoacă un disconfort, dar ne poate distruge inima. Care sunt mecanismele care duc la acest proces periculos pentru sănătate aflăm de la specialiști.

Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog, a explicat, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical care sunt mecanismele prin care canicula ne poate distruge inima. Există anumite simptome care trebuie să ne dea de gândit că avem probleme din cauza căldurii. Ce putem face ca să atenuăm efectele caniculei? 

”Efectele caniculei sunt nocive și asupra persoanelor fără probleme de inimă, peste anumite limite termice, cu atât mai mult asupra celor care au boli cardiovasculare. Grupa la risc cel mai mare este grupa celor în vârstă, peste 65-70 de ani, care de obicei asociază și alte tare. Riscurile caniculei - canicula însemnând temperaturi mari sau valuri de căldură de câte 7 zile - apar din cauza mecanismelor adaptative" a explicat Dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Sanador, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.

Pericolul prin care ne răcorim

De vină pentru aceste „probleme" este de fapt chiar corpul uman care încearcă să se răcorească prin mai multe mecanisme. Partea proastă este că aceste mecanisme de răcire suprasolicită inima.

”Corpul uman încearcă să combată expunerea la căldură, deoarece această expunere împiedică termoreglarea fiziologică a corpului uman. Și mecanismele fiziologice sunt la nivel de piele: vasodilatație, transpirație, care, peste anumite limite sau în condiții în care există niște probleme (cardiace, n.r.), pot deveni nocive. O transpirație excesivă duce la scăderea volumului circulant, iar acesta duce la scăderea valorilor de tensiune", a punctat medicul.

Canicula nu te „vindecă" de hiertensiune


Dar fiind faptul că această căldură excesivă scade tensiunea ca urmare a vasodilatației, ne-am putea gândi că efectele ei la cei cu tensiune ridicată sunt bune. Nu, spune medicul, hipertensiunea nu se ”vindecă" cu caniculă! În realitate, căldura excesivă nu face decât să dea mai multe bătăi de cap hipertensivilor.

”Dacă pacientul este hipertensiv și are și tratament anti-hipertensiv, o deshidratare excesivă va duce la scădere brutală a valorilor tensionale, determinând vertij, poate chiar sincope, scăderea tensiunii când trece din poziție culcată în poziție șezând. Un pacient hipertensiv trebuie să aibă grijă atunci când este caniculă să consume suficiente lichide, și dacă el constată în mod repetat niște valori tensionale care coboară la o limită nepotrivită, poate, bineînțeles, prin colaborare cu medicul de familie sau a medicului care-l urmărește, să mai reducă, pe perioada verii, din dozele de tratament (...) În niciun caz nu cred că cineva își pune problema că nu mai este hipertensiv dacă afară este cald! Rămâne un hipertensiv, dar are alți parametri de urmărit și, evident, cu modificarea tratamentului dacă cumva valorile tensionale sunt mai mici decât le tolerează de obicei", a punctat Dr Carmen Gherghinescu.

Câtă apă să bei ca să compensezi transpirația


Apoi, canicula mai provoacă și transpirație excesivă. Iar specialistul a spus că indiferent dacă avem afecțiuni cardiace sau nu, ”transpirația excesivă și vasodilatația excesivă, pot să ducă la creșterea ritmului cardiac adaptativ. Or asta înseamnă un stres suplimentar pentru inimă, la pacientul coronarian".

Transpirația excesivă se combate, evident, printr-o hidratare corectă. Dar asta înseamnă să bei apă și să bei mai multă decât în orice alt anotimp.

”Este foarte important ca în vreme caldă, vara, consumul de lichide să fie mai mare decât toamna, primăvara sau iarna. Specialiștii spun că atunci când stai într-o atmosferă caldă, trebuie să bei apă la 20-30 de minute, în așa fel încât să poți compensa pierderile prin transpirație. Problemele pot fi însă mai delicate, dacă de exemplu afară este umiditate și nu transpiri, și atunci corpul nu-și face termoreglarea necesară. Temperatura crește, mecanismele adaptative care intervin pot să creeze niște dereglări. De aceea nu este suficientă hidratarea, este importantă și o altfel de combatere a efectelor temperaturilor crescute, mai ales la condiții de umiditate. Bineînțeles, ideal ar fi să nu ne expunem la temperaturi ridicate”, a mai spus Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog. 

Interviul integral cu multe sfaturi utile poate fi urmărit pe DC MEDICAL


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel