Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că încasările bugetare de anul acesta au depășit cu 13 miliarde de lei estimările făcute prin Legea bugetului de stat. Asta înseamnă, a continuat premierul, o activitate eficientă a firmelor, dar și efectul măsurilor de relaxare fiscală luate de guvernanți.
"Vreau să vă mulțumesc că în acest an nu doar că ați avut succes din punct de vedere economic, dar ați plătit mult mai multe taxe și impozite. 13 miliarde de lei în plus față de ceea ce era prevăzut în Legea bugetului de stat reprezintă în primul rând o activitate mai bună, mai eficientă, a tuturor firmelor din România, combinată, e adevărat, în ceea ce eu numesc, în stilul american, 'stick and carrot'", a declarat Victor Ponta, la cea de-a XXIII-a ediție a Topului Național al firmelor private din România.
Premierul a adăugat că există măsuri de relaxare fiscală care deja sunt implementate - reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS, TVA 9% la alimente, dar și unele care urmează să fie introduse.
[citeste si]
"Acum, iarăși se spune că dacă la anul reducem TVA sau dacă luăm alte măsuri o să fie jale. Nu o să fie jale. Dimpotrivă, cred că un mediu de afaceri cu taxe mai mici, cu o legislație mai clară, așa cum este noul Cod fiscal, și cu un control mult mai puternic și mult mai corect, care elimină de pe piață evaziunea fiscală, așa cum a făcut în acest an ANAF-ul și Direcția Antifraudă, cred că reprezintă combinația ideală pe care dumneavoastră v-o puteți dori și pe care eu, ca șef al Guvernului, o apreciez. (...) Vreau să spun că la anul putem să continuăm cu relaxarea fiscală, pe de-o parte, și, pe de altă parte, cu activitatea anti-evaziune fiscală și mai dură decât a fost anul acesta. Acestea sunt cele două măsuri care, combinate, pot duce la o economie funcțională și sustenabilă", a precizat primul-ministru, citat de Agerpres.
Victor Ponta s-a referit și la alte trei măsuri de relaxare fiscală pe care Executivul urmează să le adopte în ședința de marți printr-o OUG și care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2016 - reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru apa menajeră și apa industrială și schimbarea regimului microîntreprinderilor, prin creșterea plafonului de la 65 de mii de euro la 100 de mii de euro: "Și cele trei trepte de impozitare care aparțin ca idee domnului ministru Teodorovici (...) și anume niciun angajat - 3% impozit, un angajat - 2%, doi sau mai mulți angajați - 1%", a completat șeful Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci