Gulia este o legumă care poate fi găsită în piețe din primăvară până toamna târziu. Pe lângă faptul că este un aliment anticanceros, în mare măsură datorită prezenței derivaților de "arsen metaloid", este considerat de cercetători și "un tonic sexual", cel puțin pentru populațiile care au un climat de zonă temperată continentală mai capricios, climat din care face parte și țara noastră.
Rezultatele cercetărilor efectuate timp de 9 ani în diferite zone cu populații "devoratoare de gulii" au arătat că unele coenzime ale apetitului erotic feminin, cât și ale fertilității, sunt produse în prezența "vitaminei E-4", o pseudovitamină care penetrează extrem de rapid membranele celulelor nervoase hipotalamice. Acestea sunt implicate direct în sexualitate și în pregătirea generală a organismului feminin pentru erotism.
Pseudovitamina E-4 se pare că influențează selecția spermatozoizilor de către ovul, scrie obiectivinfo.ro. Ultimele experimente, efectuate pe animale de laborator, demonstrează că un consum de extract de gulii favorizează selecția spermatozoizilor, care, în urma fecundației, va da naștere unui produs de concepție masculin cu o probabilitate cu 20% mai ridicată decât în cazul unui produs de concepție de sex feminin.
Efecte miraculoase ale consumului de gulii
La capătul a 13 ani de cercetare, în 1999, s-a descoperit că derivații de "arsen metaloid" din gulie împiedică, indirect, manifestarea unor gene responsabile de apariția cancerelor glandulare.
Compușii arsenici, ajungând în glanda tiroidă în cantități de milionimi de gram, influențează benefic celulele producătoare de hormoni, care la om au un risc de cancerizare foarte ridicat în ultimele trei decenii. În același timp, "arsenicul" reduce riscul de "gușă tiroidă". Studii recente ale diferitelor departamente ale secției medicale a Academiei Române au demonstrat, anul acesta, că populațiile din zone cu deficit alimentar în iod, care erau condamnate la boli tiroidiene, nu se mai îmbolnăvesc, datorită unui nou obicei, de a consuma aproape zilnic gulii. Cercetatorii biochimiști români au subliniat faptul că plantele bogate în "arsenic", precum gulia, scad cu 25% riscul la cancere ovariene și cu 12% riscul la cancerul testicular și de prostată.
Gulia are un efect tonic și asupra metabolismului rinichiului, scăzând riscul la cistite sau alte infecții ale aparatului urinar cu aproximativ 18% la bărbați și cu peste 20% la femei.
"Terapia" cu gulie
Micul dejun: este de preferat ca inaintea servirii micului dejun sa se faca un dus fierbinte, pentru activarea generala a circulatiei sangvine. O buna circulatie permite o digestie mai eficienta a guliei, extrem de dificil de metabolizat. Se serveste salata de gulie, rasa pe razatoare, in cantitati de 150-200 g, amestecata cu varza cruda (sau murata), sarata si acrita cu lamaie. Se poate folosi si sub forma de sirop (fiertura de gulie cu zahar sau lapte), servit in loc de ceai. Cafeaua creste absorbtia principiilor din gulie si varza.
Dejunul: inainte de pranz este de preferat sa se consume un aperitiv sarat (saleuri, snacks) si 20-30g de tarie. Ciorbele de gulie trebuie foarte usor indulcite, dar si acrite. Adaosul de ou la astfel de ciorbe este obligatoriu. La felul doi, se serveste salata de gulie (150-250 g) cu otet si sarata cu sare fara sodiu. Sarea fara sodiu trebuie sa inlocuiasca partial sarea de bucatarie, pe durata curei terapeutice cu gulie.
Cina: masa de seara trebuie servita cu o ora si jumatate inainte de culcare, la 6 ore dupa dejun. Se recomanda 100-200 ml sirop de gulie (fiertura de gulie cu zahar si lamaie) inainte si dupa masa. Salata trebuie servita in timpul mesei sau imediat dupa cina. Inainte de culcare cu 15-20 de minute, se bea 50 ml de sirop de gulie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News