Efecte adverse grave din cauza vaccinării. Dr. Mihai Craiu, exemplul copiilor care pot muri din cauza expunerii la soare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre efectele adverse ale vaccinării în cazul copiilor.

Medicul pediatru Mihai Craiu a venit cu explicații după ce mai mulți urmăritori au înțeles că doctorul afirmă că unii copii pot avea efecte adverse grave din cauza vaccinării.

"Mă întrebă unii cititori ai postării de ieri (care era despre altceva, dar așa se întâmplă deseori când interpretăm diferit același mesaj) dacă spun că unii copii pot avea efecte adverse grave din cauza vaccinării?! Sau dacă nu ar fi necesare efectuarea unor analize imunologice complexe înainte de vaccinarea copiilor aparent sănătoși? În postarea de ieri spun că unii copii, care au probleme de imunitate, pot păți ceva grav de la orice stimul imunologic.

O infecție acută sau cronică, vaccinarea, o reacție medicamentoasă, o intoxicație cu reacție imună, transfuzia de sânge sau administrarea intravenoasă de albumină și derivate, etc.... ar putea facilita apariția unor reacții imune cu efecte adverse. Inclusiv neurologice. Unele grave... Mărimea răspunsului și gravitatea efectelor adverse țin de tipul de răspuns al acestor copii cu particularități ale mecanismului imun.

Exemplul copiilor care pot face complicații din cauza expunerii la soare

Să vă dau un exemplu mai simplu: copiii ar putea (și trebuie) să stea la soare la plajă, pentru că soarele are multe efecte pozitive, cum ar fi activarea vitaminei D în piele.

Evident că trebuie să fie aleasă ora potrivită, durata de expunere adecvată și protecția solară necesară (cremă solară, umbrelă, costum de baie cu factor de protecție etc). Deci totul făcut CORECT! Chiar și în aceste condiții perfecte, în care facem totul cum ar trebui, există unii copii care vor face complicații severe, sau chiar vor ajunge în spital pentru a le fi salvată viața. De la soare.

Da, pentru că, între miile de copii care vor avea efecte pozitive de la soare, există unii care ar putea muri, în urma expunerii directe la razele soarelui, în condiții adecvate pentru un copil obișnuit. Aceștia au boli genetice rare, cum ar fi displazia ectodermală anhidrotică sau cei cu reacții cutanate de fotosensibilizare sau fotoalergice.

Care ar fi soluția

Care ar fi soluția în opinia dumneavoastră? Să facem analize pentru boli rare înainte de a merge în concediu la mare? Sau să nu mai ținem niciun copil la soare, pentru că unul la un milion de expuși ar putea avea viața pusă în pericol?

Răspunsul este că ar trebui să gândim normal și să ne bazăm pe sfaturile specialiștilor, nu pe cele ale unor exaltați.I ar deciziile trebuiesc luate după ce comparăm riscul unei acțiuni cu riscul evitării respectivei acțiuni. Cam asta poate fi spus acum, în condițiile în care mor, din nou, copii care ar putea să trăiască, dacă părinții lor ar fi decis altfel...", a scris pediatrul Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

De la ce a pornit totul

Iată postare medicului Mihai Craiu care a creat confuzie în rândul părinților:

"Este cunoscut faptul că unele maladii produse de virusuri pot produce leziuni neurologice grave. Convulsii, comă sau paralizii pot fi întâlnite la unii copii care evoluează sever, în scenariul unei infecții cu virus gripal, în poliomielită sau în rujeolă. Avem dovada tristă a deceselor recente, survenite la unii din copiii care au dezvoltat encefalită, în cadrul epidemiei actuale de rujeolă.

Ce nu se cunoștea cu exactitate până la publicarea articolului din Nature la care voi face referire (Balint, E., Feng, E., Giles, E.C. et al. Bystander activated CD8+ T cells mediate neuropathology during viral infection via antigen-independent cytotoxicity. Nat Commun 15, 896 (2024).- link în comentarii) este mecanismul prin care apăreau aceste complicații. Studiile anterioare au dovedit că în unele cazuri severitatea bolii nu are legătură directă cu mărimea "invaziei" Sistemului Nervos Central (SNC) adică cu numărul de virusuri existente dincolo de granița ce separă creierul de sângele care îl irigă (bariera hemato-encefalică).

Pentru pacienții infectați cu unele virusuri, cum ar fi ZIKA sau SARS-CoV-2, în cazul cărora au fost observate manifestări neurologice foarte severe în ultimii ani, nu au fost descoperite dovezi clare are unor legături între severitatea bolii virale și severitatea complicațiilor neurologice. Iar în cazul Sclerozei Multiple asociată cu virusul Epstein-Barr nu au fost identificate dovezi ale infecției SNC cu acest virus.Articolul citat dovedește că în unele maladii virale este "de vină" un răspuns imun al gazdei infectate cu aceste virusuri și nu virusul în sine.Unele celule imune, numite limfocite T CD8+, pot să se comporte ca un "terorist". Adică să fie activate în timpul unui proces inflamator situat la distanță de SNC. Ca o bombă cu ceas, controlată cu un declanșator activat de un telefon mobil.

Cu alte cuvinte, unele complicații neurologice grave apar din cauza răspunsului organismului nostru și nu din cauza virusului în sine. Plecând de la aceste dovezi experimentale vom înțelege mai bine de ce ne comportăm diferit în fața unor procese inflamatorii similare (boală virală, vaccinare, intoxicații, reacții adverse medicamentoase). Pur și simplu suntem diferiți din naștere și ne comportăm diferit din punct de vedere imunologic.

Sistemul imun (ca și memoria sau abilitățile de învățare) are caracteristici individuale și se manifestă uneori "greșit". La fel ca la școală, unii elevi sunt premianți și alții rămân restanțieri. Nu la toți copiii sistemul imun este înțelept și cumpătat... uneori este isteric și violent. Iar în situații de conflict (cum sunt bolile acute, vaccinările, reacțiile alergice, stresul, etc) aceste diferențe devin foarte evidente.

Cum spuneam această dovadă ar putea să explice și diferențele de răspuns în fața vaccinării. Și posibilele efecte adverse... Uneori este de vină gazda și nu musafirul... În aceste momente speciale când au fost raportate peste 5200 de cazuri de rujeolă conform INSP ar fi prudent să discutați cu medicul dvs de familie despre acțiunile necesare, dacă aveți un copil de 8 luni sau mai mare, mai ales dacă ați amânat vaccinarea ROR".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel