Efecte ale jocurilor video. Poveștile ne influențează mai mult decât credem

Într-un studiu asupra experiențelor oamenilor cu jocurile video, cei cu adevărat pasionați au explicat că nu apreciază jocurile video doar ca metodă de distragere de la realitatea cotidiană, ci găsesc și semnificații profunde în multe dintre ele.

Această percepție ar trebui să fie încurajatoare pentru dezvoltatorii care vor să investească în jocuri care abordează teme mai presus de cele banale. 

“Jocurile video sunt deseori stereotipizate ca fiind doar distractive, dar nu sunt apreciate și pentru semnificațiile lor”, a declarat Mary Beth Oliver, profesor de studii media și codirector al Laboratorului de Cercetări asupra Efectelor Media. “Jocurile video nu sunt puse pe picior de egalitate cu cărțile, piesele de teatru sau chiar muzica”, notează playtech.

Participanții la studiu au explicat că detaliile poveștii din joc contează enorm, și că deseori le sunt solicitate atât intuiția, cât și emoțiile. De asemenea, cercetătorii au arătat că jocurile creează experiențe frumoase utilizatorilor și le oferă satisfacții, potrivit Science Daily.

“Cu siguranță, unele jocuri sunt infantile și superficiale, dar asta se aplică pentru majoritatea formelor de divertisment”, a continuat Oliver. “Studiul nostru contrazice stereotipurile și arată că jocurile au potențialul de a fi la fel de pline de semnificații precum literatura sau filmele.”

Jocurile au chiar ceva în plus, oferindu-le jucătorilor posibilitatea de a experimenta diverse situații și emoții. Puține forme de divertisment implică atât de mult consumatorul. “Cinefilii și pasionații de literatură, în general, nu au altceva de făcut decât să își privească personajul luând decizii, în timp ce jocurile îți permit să te implici activ în aceste decizii”, a mai spus cercetătoarea.

Echipa de cercetători consideră că dezvoltatorii jocurilor ar trebui să se axeze mai mult pe poveștile în sine. Bineînțeles, ar trebui să investească destul de mult pentru a le face mai interactive, dar cu siguranță merită, pentru că oamenii asta caută. O dovadă în acest sens este succesul înregistrat de seria Assassin’s Creed.

Concentrarea asupra emoțiilor și laturii narative reprezintă un pas natural în evoluția jocurilor video, potrivit lui Nick Bowman, unul dintre cercetătorii care a colaborat cu Oliver în acest studiu.

“Cele mai vechi jocuri video aveau foarte puține în comun cu alte forme de divertisment narativ. Acestea au evoluat, de la cele simple care nu solicitau mai mult de un click la experiențe emoționale complexe. Astfel, jocurile contemporane au potențialul de a ne oferi sentimente asemănătoare celor pe care ni le oferă romanele foarte bune și muzica”, a spus Bowman.

De exemplu, în jocul Spec Ops, jucătorul este pus în fața deciziei morale de a folosi arme chimice împotriva inamicului. Una dintre consecințele acestei decizii este faptul că va face și victime colaterale inocente. Astfel, jucătorul este forțat să asiste la rezultatele propriilor acțiuni.

În studiu au fost implicați 512 jucători, cărora li s-a cerut să menționeze jocuri care li s-au părut distractive sau mai degrabă pline de semnificații, pentru ca apoi să își explice percepția asupra lor. Deși participanții au susținut că ambele tipuri de jocuri sunt distractive, le-au apreciat mai mult pe cele cu povești bine conturate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel