EXCLUSIV  Efecte colaterale – o piesă despre cum am fi vrut (sau n-am fi vrut) să fim

Efecte colaterale, piesă aflată la cea de-a șaisprezecea reprezentare la Teatrul Nottara și care se joacă succesiv în sălile „Horia Lovinescu” sau „George Constantin” încă de anul trecut, este despre auto-cenzură, lașitate și încredere (mai multă sau mai puțină) în sine și în ceilalți. 

Umorul este la el acasă și spectatorii se amuză sau se întristează, în funcție de cum filtrează fiecare cele văzute, prin prisma propriei experiențe și structuri de personalitate. Ar fi fost poate o alegere mai potrivită dacă partea mai filozofică a piesei ar fi fost ușor mai comprimată sau măcar timpii dintre replici. Alternanța între umorul care se referă la infidelitatea în cuplu, cu nu poate da greș (dacă nu toți au fost infideli măcar o dată în viață, măcar fiecare știe pe cineva) și filozofia deciziei este o alegere bună, cu asteriscul menționat anterior.

Se pare că autorul și-a transpus o importantă parte din experiența de viață într-o piesă în care, într-un fel, prin intermediul lui Vlad Zamfirescu (atât regizorul cât și actorul) răspunde cu reușite replici dramaturgice cercului său de apropiați și implicit sieși. Se vorbește despre efectul negativ asupra „selfului" celor care fac parte din cercul personajului/autorului (?) atunci când se regăsesc ca personaje într-un serial de televiziune. Am verificat și cu adevărat, Alexandru Popa (n.1977) a scris scenariul pentru 5 episoade din „Ai noștri" – un serial care s-a difuzat la ProTV. Probabil a rămas o mică urmă de „traumă" când cei aflați în cercul său și-au regăsit tipologiile comportamentale sau expresiile puse în gura și în comportamentul personajelor de film și probabil au fugit de el sau doar ne-a indus în eroare. Cine știe? Li s-a mai întâmplat și altor scriitori și face parte din hazul nostru cotidian. Regia: Vlad Zamfirescu; Distribuția: Alex - Gheorghe Ifrim, Manolis - Vlad Zamfirescu, Kostas - Alexandru Repan; Ciprian - Dan Bordeianu, Maria - Nadiana Sălăgean, Oana - Luminiţa Erga, Vera – Diana Roman, Diana - Laura Vasiliu (Găbița din 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile); Costumele: Bogdan Spătaru; Ilustraţia muzicală: Alexandru Popa, Decorul: Ştefan Caragiu, Asistenţa de regie: Oana Popescu ; Spectacol este nerecomandat sub 14 ani; Durată: 2h 45min (cu pauză)

(w670)

„Personajele din Efecte... nu sunt metafore. Au, sper eu, toate trăsăturile umane esențiale. Adică iubesc cât se poate, se ascund cât le merge, îi trădează pe cei de lângă ei, depășesc limite care nu sunt ale lor, aruncă afară ce nu mai poate fi cărat înăuntru, regretă cu măsură şi încearcă să adapteze realitatea la propriile dorințe. Pe scurt, își fac treaba, își văd de drum. Sigur că, uneori, preocupate cu adevărul lor intim, se întâmplă să dea peste cap alte adevăruri. Ale altora. Dar fără rea intenţie. Mai toate actiunile au şi efecte colaterale. Pur şi simplu, din cînd în cînd, apar şi consecinţe la care nu te aştepţi. Se întâmplă, nimeni nu e vinovat. Sau nu e sincer vinovat" susține autorul.

„Efecte colaterale" merită văzută. Este despre noi, așa cum suntem sau poate am fi vrut sau n-am fi vrut să fim.

Foto Adi Bulboacă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel