Aceste băuturi sunt o sursă de calorii fără valoare nutrițională și unul dintre cei mai mari factori care contribuie la creșterea mortalității premature.
Băuturile răcoritoare și cele îndulcite nu sunt tocmai bune pentru sănătate, mai ales dacă abuzezi de consumul lor. Este vorba despre băuturile cu diverse arome, carbogazoase, băuturile cu săruri minerale și shake-uri, dar și la sucurile îmbuteliate.
Băuturile îndulcite conțin cantități mari de calorii, care nu au valoare nutrițională. O doză de băutură răcoritoare conține mai mult de 70 de grame de zahăr adăugat, echivalentul a peste 250 de calorii.
Aceste băuturi au un conținut ridicat de zahăr adăugat și un conținut scăzut de fibre. Conform Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, sunt o sursă de calorii fără valoare nutrițională. În plus, sunt unul dintre cei mai mari factori care contribuie la creșterea mortalității premature. Sunt responsabile pentru mai mult de 185.000 de decese anual din cauza diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Nu au niciun beneficiu pentru sănătate, așa că simpla reducere a consumului ar preveni zeci de decese în fiecare an.
Potrivit estimărilor, consumul acestor băuturi este responsabil pentru aproape 1,2% din toate decesele cauzate de diabet, boli cardiovasculare și cancer la nivel global. „Nu au niciun beneficiu pentru sănătate, așa că simpla reducere a consumului ar preveni zeci de decese în fiecare an”, a declarat Dariush Mozaffarian, epidemiolog la Universitatea Tufts din Boston (SUA).
Abuzul de băuturi răcoritoare și îndulcite dăunează grav sănătății cardiovasculare. Totuși, există și alte probleme de sănătate direct legate de consumul excesiv de zaharuri.
Consumul de băuturi îndulcite poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă, carii dentare și creștere în greutate, conform unui raport al Departamentului de Sănătate al Orașului New York. Supraponderalitatea este legată de hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni de sănătate. Aceste băuturi răcoritoare cresc și riscul de a dezvolta gută (depunere de cristale de acid uric în articulații).
Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet. Băuturile îndulcite și răcoritoarele contribuie la riscul de diabet, precum și la dificultățile de a controla nivelul zahărului din sânge la persoanele care suferă deja de această boală. Corpul absoarbe zaharurile din băuturi mai rapid, explică cardiologul Luis López González. Acest lucru produce o rezistență mai mare la insulină, provocând vârfuri ridicate ale zahărului din sânge.
Aceste băuturi conțin atât de mult zahăr, în principal fructoză, încât ficatul trebuie să le transforme în grăsimi pentru a le putea absorbi. O mare parte din această grăsime ajunge în sânge sub formă de colesterol rău și trigliceride, ceea ce duce la formarea de plăci și poate duce la obstrucția arterelor, cauzând efecte dăunătoare inimii.
Băuturile îndulcite au un conținut ridicat de calorii, iar consumul lor provoacă creșterea în greutate și, prin urmare, riscul de a dezvolta supraponderalitate sau obezitate. Acest specialist detaliază faptul că obezitatea este unul dintre principalii factori care pot declanșa boli cardiovasculare, precum insuficiența cardiacă, bolile coronariene, fibrilația atrială, aritmiile ventriculare și chiar moartea subită.
Conform unei cercetări realizate de Universitatea Harvard și publicate în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii, consumul a una până la patru băuturi răcoritoare pe lună crește riscul de moarte prematură cu 1%; două până la șase pe săptămână cu 6%; una sau două pe zi cu 14%; și două sau mai multe pe zi cu 21%. Acest risc de moarte prematură este mai pronunțat în rândul femeilor decât al bărbaților.
„În multe țări, se înregistrează un număr ridicat de decese cauzate exclusiv de consumul de băuturi îndulcite”, spune Mozaffarian. Potrivit acestui epidemiolog, „ar trebui să fie o prioritate globală reducerea consumului sau eliminarea lor din dietă.”, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci