Brexitul a dus la pierderea a 330.000 de lucrători din economia Regatului Unit, potrivit unei noi cercetări publicate marți (17 ianuarie).
Datele publicate de Marea Britanie într-un grup de reflecție al Europei în schimbare și al Centrului pentru Reforme Europene au arătat că, în septembrie 2022, în Regatul Unit erau cu 460.000 de lucrători de origine UE mai puțini decât dacă Marea Britanie ar fi rămas în bloc, doar parțial compensată de o creștere de aproximativ 130.000 de lucrători din afara UE. Pierderea netă a lucrătorilor se ridică la aproximativ 1% din forța de muncă.
”Analiza noastră sugerează că, deși migrația în general se desfășoară în prezent cel puțin la niveluri pre-pandemie, sistemul de migrație post-Brexit a produs, așa cum a fost conceput, o ruptură clară cu tendințele pre-Brexit, reducând oferta de muncă pentru unele sectoare”, a spus profesorul Jonathan Portes și John Springford, potrivit Euractiv.
”În sectoarele cu calificare scăzută, migrația legată de muncă în condițiile libere de circulație nu pare să fi fost înlocuită cu eliberarea suplimentară a vizelor în cadrul noului sistem”, au adăugat aceștia.
Sfârșitul libertății de circulație, unul dintre principalele rezultate ale ieșirii Marii Britanii din UE și de pe piața unică, a schimbat radical tiparele de migrație către Regatul Unit.
Aproximativ 43.000 de cetățeni ai UE au primit vize pentru muncă, familie sau studiu în 2021, în comparație cu cifra anuală cuprinsă între 230.000 și 430.000 în fiecare dintre cei șase ani înainte de a părăsi UE, potrivit Biroului Național de Statistică al Regatului Unit.
Cu toate acestea, imigrația de pe rutele care nu au legătură cu munca a crescut - migrația netă în Marea Britanie a fost estimată la peste 500.000 în anul până în iunie 2022 - cu afluxuri mari de refugiați din Ucraina, Hong Kong și studenți.
Noile cerințe de imigrare introduse de guvernul lui Boris Johnson au pus în aplicare un sistem bazat pe puncte și o cerință de venit minim. Aproximativ jumătate din locurile de muncă de pe piața muncii din Marea Britanie sunt deschise pentru cei care vin din străinătate dacă au o ofertă de muncă calificată.
Dar acest lucru a dus în continuare la deficiențe semnificative de lucrători de origine UE în mai multe sectoare, inclusiv transport și depozitare, comerț cu ridicata și cu amănuntul, cazare și alimentație, producție, construcții și administrație.
Între timp, în ultimele luni, deficitul de asistente medicale și de asistenți sociali a determinat guvernul Marii Britanii să caute acorduri bilaterale cu țări din afara UE pentru a crește numărul de lucrători din țările de pe lista de sprijin și protecție a Organizației Mondiale a Sănătății sau ”lista roșie”, țări care au deficit de asistenți și medici înșiși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News