Efectele consumului de mandarine asupra rinichilor. Ce trebuie să știi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers

Odată cu venirea frigului, mandarina devine fructul de referință. Oferă apă și este săracă în calorii, ceea ce o face o opțiune diuretică care ajută rinichii. Totuși, știi că are și dezavantaje pentru rinichi?

Odată cu venirea toamnei și a zilelor reci, primele recolte de mandarine ajung în supermarketuri, marcând astfel începutul unui nou sezon de consum de fructe de iarnă, printre care se numără și portocala. Până acum, se știa că mandarina este un aliment bogat în apă, ceea ce o face o fruct diuretic, perfect pentru funcționarea rinichilor. Totuși, pe lângă aceste beneficii, poate cauza și probleme renale grave.

Ea oferă beneficii, dar poate, de asemenea, să le elimine. De aceea, este important să cunoaștem adevăratele beneficii pe care le aduce mandarina organismului. Nimic, așadar, care să nu poată fi rezolvat cu un consum moderat. Printre numeroasele avantaje pe care le poate oferi acest fruct cu un gust dulce-acrișor, se regăsesc și câteva dezavantaje, în special pentru persoanele care au deja probleme de sănătate renală.

Impactul negativ al mandarinelor asupra bolii renale

Există o dicotomie nutrițională atunci când vorbim despre proprietățile pepenelui verde, deoarece, pe de o parte, este considerat un diuretic natural, iar pe de altă parte, se recomandă precauție din cauza conținutului de potasiu. Așa cum se menționează, consumul zilnic de mandarine ar putea avea un impact negativ asupra sănătății renale, dacă este excesiv.

Comparativ cu alte fructe, mandarina nu are un conținut foarte ridicat de potasiu, dar este totuși un aspect de care trebuie să ținem cont. În cazuri precum insuficiența renală, rinichii nu sunt capabili să elimine excesul de potasiu, astfel că acesta ajunge direct în sânge. Acest lucru poate provoca de la ritmuri cardiace anormale până la cele mai grave cazuri, cum ar fi un atac de cord. Ceea ce se recomandă persoanelor cu astfel de probleme renale este limitarea la o mandarină pe zi, conform National Kidney Foundation.

2. Sursa foto... (mandarine_33579600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @New Africa

Beneficiile mandarinelor pentru rinichi

Cu toate acestea, pentru persoanele care nu au contraindicații renale, consumul moderat de mandarine ar putea aduce diverse beneficii datorită conținutului său de acid citric. Acest acid citric se leagă de calciu în urină, reducând riscul formării de cristale sau pietre renale. În plus, conținutul său ridicat de apă (90%) contribuie, de asemenea, la menținerea rinichilor hidratați, astfel că acest organ poate filtra mai bine deșeurile de care organismul nu are nevoie, favorizând astfel o bună funcționare.

Mandarinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, fibre și antioxidanți. Aceste componente, în special antioxidanții, pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății renale. Ele ajută la combaterea daunelor oxidative, care sunt unul dintre factorii ce contribuie la îmbătrânirea celulară și la diverse boli cronice, inclusiv cele legate de rinichi. Dar, fără îndoială, beneficiile aduse de mandarine sunt adesea grupate astfel:

Întăresc sistemul imunitar: Datorită conținutului lor ridicat de vitamina C, mandarinele sunt ideale pentru prevenirea răcelilor și altor infecții comune.

Îmbunătățesc digestia: Fibrele prezente în mandarine favorizează tranzitul intestinal și previn constipația.

Promovează o piele sănătoasă: Antioxidanții ajută la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi, care pot afecta sănătatea pielii, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel