EXCLUSIV  Efectele devastatoare ale substanțelor psihoactive. Dr. Radu Țincu: Mă îngrijorează cum va arăta societatea peste 10-15 ani / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Medicul Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București, expert al Agenției Europene pentru Droguri, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre impactul grav al consumului de substanțe psihoactive, care duce la pierderea personalității, a energiei vitale și a conștiinței, transformând oamenii în „carcase ambulante" fără identitate sau suflet.

Dr. Radu Țincu a exprimat îngrijorarea că în 10-15 ani, societatea ar putea fi grav afectată din cauza tinerilor care consumă substanțe psihoactive. El a avertizat că acești tineri vor dezvolta tulburări cognitive, de comportament și psihiatrice, necesitând terapie pe termen lung sau chiar pentru întreaga viață. În acest scenariu, societatea ar deveni disfuncțională din punct de vedere neurocognitiv. De asemenea, dr. Țincu a subliniat că nu putem accepta degradarea societății din cauza acestor substanțe.

„Mă îngrijorează cum va arăta societatea peste 10-15 ani pentru că acești tineri care astăzi consumă substanțe psihoactive de abuz vor avea tulburări în dezvoltarea creierului, vor avea anumite tulburări de comportament, vor avea tulburări psihiatrice, mulți dintre ei necesitând terapie psihiatrică pe termen lung sau poate chiar toată viața. Și atunci, societatea, peste 15 ani, va fi alcătuită dintr-o serie de persoane care sunt disfuncționale din punct de vedere neurocognitiv. Nu putem să acceptăm ca societățile să se degradeze - la nivel european, la nivel internațional - sub efectul acestor substanțe.", a spus dr. Radu Țincu. 

 

3. -imagine fara descriere- (radu-tincu_29100000.jpg)

 

„Se produce un fenomen de depersonalizare"

Dr. Radu Țincu a explicat faptul că, pe lângă afectarea psihică, consumul de substanțe psihoactive provoacă un fenomen de depersonalizare. Persoanele care le folosesc își pierd identitatea, deoarece aceste substanțe îi transportă între realități diferite – de la una activă, indusă de amfetamine, la una pasivă, indusă de opioide. Această alternanță între „lumi paralele" le creează confuzie profundă și lipsă de personalitate.

„Dincolo de afectarea psihică pe care aceste substanțe o pot determina, pe termen mediu și lung am mai observat un lucru: se produce un fenomen de depersonalizare. Acești oameni nu mai au o personalitate conturată pentru că substanțele respective îi mută în diferite realități – astăzi sunt într-o realitate foarte activă pentru că au folosit amfetamine, mâine vor fi într-o realitate pasivă în care sunt deconectați pentru că au folosit opioide.

Această mișcare în interiorul unor lumi paralele îi face să fie total debusolați și să nu mai aibă personalitate.", a spus dr. Radu Țincu. 

 

„Sunt niște oameni care și-au pierdut sufletul"

Dr. Radu Țincu a afirmat că persoanele care au consumat substanțe psihoactive timp de mulți ani își pierd sufletul și energia vitală, devenind doar „carcase ambulante". El a subliniat că acești oameni nu mai au personalitate, aceasta fiind abolită și suspendată de efectele substanțelor consumate.

„Eu spun foarte clar: oamenii pe care i-am văzut consumând ani de zile substanțe psihoactive sunt niște oameni care și-au pierdut sufletul, și-au pierdut acea energie vitală din interiorul lor, acea conștiință pe care o aveau și sunt doar niște carcase ambulante – cum americanii i-au denumit foarte corect: zombi – pentru că le lipsește personalitatea care a fost abolită, suspendată, de aceste substanțe.”, a spus dr. Radu Țincu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel