Un comitet de inițiativă de la UMF Târgu Mureș a chemat cadrele didactice la boicotarea conducerii Universității, cerând segregarea pe criterii etnice. Comitetul Bolyai, creat după modelul protestatarilor de la Universitatea din Cluj, din anii 90, cere înființarea unui departament în limba maghiară la Tg Mureș. Solicitarea este făcută în baza legii Funeriu.
Prof. dr. Attila Brassai, președintele Comitetului de Iniţiativă Bolyai, și vicepreședintele Peter Hantz au hotărât să protesteze public, fiindcă, spun ei, partea română nu s-a prezentat la ședința de Senat universitar din 25 octombrie, ceea ce a făcut-o nestatutară. Astfel, susține CIB, ”modificarea Chartei universitare în conformitate cu ultimele instrucţiuni venite de la Ministerul Educaţiei nu a mai avut loc”. CIB încurajează profesorii maghiari din cadrul UMF din Târgu-Mureş să înfiinţeze ”departamentele maghiare prescrise de legea în vigoare, şi să comunice conducerii universităţii că în viitor vor accepta instrucţiuni numai de la liderii aleşi ai acestor departamente”. Comitetul se bazează pe Consiliul Național Maghiar din Transilvania, condus de Laszlo Tokes, care va sesiza Parlamentul European asupra discriminării de la UMF Tg Mureș.
Rector UMF, prof. Constantin Copotoiu, a declarat DeCe News că și în prezent, studenților maghiari li se predau cursuri în limba maternă, dar lucrările practice și mai ales activitatea cu pacienții se desfășoară în limba română. ”Acest lucru permite ca unii profesori români să acopere și practica studenților maghiari, nefiind destule cadre didactice maghiare, spune prof. Copotoiu. Dar este mai bine și pentru studenți, care vor trebui să trateze și pacienți români și maghiari, dacă nu emigrează în Ungaria. Există și o secție cu predare în engleză, pentru studenții din străinătate, dar și ei fac practica tot în română”, a amintit rectorul UMF.
Segregarea pe criterii etnice la Tg Mureș ar afecta procesul de învățământ, fiind explicată doar prinexistența unor interese politice. Partidul lui Laszlo Tokes își dispută voturile maghiarilor cu UDMR, căutând noi teme electorale. După înființarea departamentului integral maghiar va urma solicitarea pentru o facultate proprie, ceea ce va afecta departamentul românesc. În funcție de sprijinul primit de la București, prin participarea unor formațiuni maghiare la guvernare, până la urmă s-ar putea ca facultatea în limba română să fie desființată, mutându-se studenții și profesorii la Cluj. În Tg Mureș ar rămâne doar învățământ superior în maghiară, după ce guvernul Boc a început să finanțeze de la buget Universitatea Sapienzia, o instituție privată înființată cu ajutorul statului ungar.
Citeşte şi:
Vadim: Băsescu le-a promis ungurilor 5 judeţe la întâlnirea secretă cu Vicktor Orban
Clasificarea universităţilor din România – VEZI TOPUL întocmit de Asociaţia Universităţilor Europene
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci