O nouă cercetare publicată în HypertensionTrusted Source, un jurnal produs de Asociația Americană a Inimii, a descoperit că până și cei cu niveluri scăzute de consum de alcool rămână expuși riscului de tensiune arterială crescută, chiar dacă nu au deja hipertensiune arterială.
Analiza, realizată de o echipă multinațională din Italia și Statele Unite, a implicat șapte studii, echivalente cu date de la 19.548 de persoane, scrie Healthline.
Dr. Paul K. Whelton, profesor la Universitatea Tulane și unul dintre autorii studiului, spune că unul dintre principalele beneficii ale cercetării ca acesta este că, spre deosebire de un studiu clinic sau de tip observațional, această analiză ar putea determina ceea ce alții bănuiseră deja că este adevărat: consumul de alcool în cantități scăzute îți va crește, în continuare, tensiunea arterială.
„Am fost foarte interesați să găsim acel [rezultat] pentru că, desigur, mulți oameni nu au avut puterea statistică să-l recunoască.”
Această cercetare recentă a descoperit că pentru cei care ingeră o băutură standard pe zi, în medie - definită în SUA ca 14 grame de alcool și în Europa ca 12 grame - tensiunea arterială sistolica (numărul de top pe o citire standard a tensiunii arteriale) a crescut cu 1,5 milimetri de mercur. Studiile au inclus participanți din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia.
Dr. Bharath Chakravarthy, un medic de urgență certificat de consiliu și vicepreședinte al Afacerilor Academice și Cercetării de la Universitatea din California-Irvine, spune că este important ca medicii să înțeleagă impactul pe care îl poate avea consumul moderat de alcool asupra tensiunii arteriale, mai ales atunci când alți factori de risc sunt luați în calcul.
„În esență, atunci când pacienții beau alcool în mod constant, chiar dacă sunt trei sau patru pahare pe săptămână, asta poate crește tensiunea arterială. Acea tensiune arterială crescută este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiace.”
Ca în orice cercetare, au existat limitări. Whelton și echipa sa au descoperit că au existat anumite aspecte, inclusiv consumul la femei, în care date mai specifice ar fi fost valoroase. Acest lucru a contribuit la faptul că 65% dintre participanți sunt bărbați. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că ar trebui făcute lucrări viitoare pentru a extinde datele disponibile când vine vorba de vârstă și formele de alcool consumate. Pacienții din cele șapte studii incluse în meta-analiză au fost urmăriți între 4 și 12 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu