Efectele noului calendar electoral. România devine jucător printr-o mutare strategică a lui Iohannis

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Stabilirea alegerilor prezidențiale în septembrie va oferi o oportunitate istorică lui Klaus Iohannis de a deveni Secretar General NATO. Data alegerilor parlamentare este în dezavantajul partidelor USR sau AUR, care nu au parte de un electorat stabil și lipsit de emoție în motivația alegerii.

Coaliția a stabilit noua dată a alegerilor prezidențiale pe 15 și 29 septembrie. Subiectul a făcut multă forfotă, dar această mișcare l-a făcut pe Klaus Iohannis să abandoneze poziția pasivă inițială, devenind player (n.r. jucător) în toată regula.

Un alt subiect discutat aprins a fost reprezentat de dorința președintelui României de a dobândi o funcție internațională, ultimele date vorbind despre calitatea de Secretar General al NATO.

De ce este o mișcare strategică

Într-o discuție purtată la B1.TV cu jurnalistul DC News Val Vâlcu, cel din urmă a precizat că „a fost o mișcare strategică, inteligentă - candidatura lui Iohannis la NATO. Șefia NATO trebuie decisă până la 1 octombrie 2024 pentru că atunci îi va înceta mandatul lui Jens Stoltenberg. Dă greutate, nu e doar o vorbă în vânt.”

„Alegerile, având loc în septembrie, Iohannis va putea lua mandatul la NATO din octombrie. Președintele ales intră în funcție de pe 1 octombrie seara. România joacă cartea „vrem președinția NATO” - așa se joacă jocul acesta. E un pas important, înțelept. Faptul că există un președinte  la 1 octombrie când pleacă Stoltenberg, dă greutate candidaturii, altfel președintele stă în funcție până pe 10 decembrie - dacă rămâneau datele inițiale pentru alegerile prezidențiale.”, a precizat jurnalistul DC News.

Astfel, dacă scenariul vechi rămânea valabil, Iohannis ar fi trebuit să-și dea demisia din funcția de președinte, generând un val de acțiuni birocratice și necesitatea finalizării unei proceduri de instalare a unui președinte interimar pentru doar o lună. Cu noile date, acest lucru nu mai trebuie să se întâmple, evitându-se o întreagă corvoadă birocratică. Președintele proaspăt ales al României va fi instalat pe scaunul prezidențial la 30 septembrie 2024, astfel încât Klaus Iohannis poate să-și asume conducerea NATO - dacă va primi toate voturile necesare - din data de 1 octombrie 2024.

Data târzie a alegerilor parlamentare din decembrie va folosi partidelor cu electoral stabil

De asemenea, stabilirea datei alegerilor parlamentare în decembrie este în dezavantajul partidelor care nu beneficiază de un electorat stabil, așa cum au demonstrat PSD, PNL și UDMR că au avut de-a lungul timpului, păstrând un minim constant de alegători indiferent de context. Mai mult, Val Vâlcu a mai spus că „electoratul se va prezenta în număr mic la urne, pasiunea emoțiile vor fi deja detensionate. Asta avantajează PSD, PNL și UDMR. Electoratul corporatist sau AUR-ist care votează bazându-se pe emoție va fi ce se va pune sub bradul de Crăciun. Va scădea interesul pentru vot până atunci.”

În final, alegerea lui Klaus Iohannis într-o poziție internațională precum cea de Secretar General NATO aduce prestigiu României pe plan extern, în timp ce pe plan intern participarea la vot va avea loc la un nivel mai mic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel