Economia globală a fost pusă la pământ de pandemia de COVID-19. Specialiștii atrag atenția că o generație ar putea să fie direct afectată în perioada următoare, generația Z.
Cei născuți între 1997 și 2012, copii, adolescenți și studenți din generația Z intră pe piața forței de muncă pentru prima dată în timpul unei crize economice fără precedent, cauzată de pandemia de COVID-19. De exemplu, este atrasă atenția asupra faptului că șomajul în SUA, pentru lucrătorii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, s-a triplat în perioada 2019-2020, atingând 24,4% în această primăvară, potrivit unui raport din octombrie al Institutului de Politică Economică.
Ca orice aspect al recesiunii coronavirusului, aceasta afectează mai mult comunitățile de culoare. Ratele șomajului au fost mai mari pentru tinerii muncitori de culoare, inclusiv americanii asiatici și insulele din Pacific (29,7%), afro-americanii (29,6%) și latinii (27,5%), a constatat EPI.
Viitori angajați din generația Z ar putea simți efectele recesiunii cauzate de COVID-19 în deceniile următoare, deoarece situația actuală afectează totul, de la capacitatea lor de a avansa în carieră, de a cumpăra o casă sau de a-și permite să crească copii.
„Mulți se confruntă cu o decizie existențială: Ies și lucrez și pot să mă îmbolnăvesc? Ce valorează siguranța mea?”, a declarat Manuel Pastor, un profesor distins de sociologie și studii americane de la Universitatea din California de Sud. Dacă reușesc să obțină un loc de muncă, cei din această generație se confruntă, de asemenea, cu o barieră mai mare în a-l păstra.
O mentalitate de „ultim angajat, primul concediat” în rândul managerilor determină ca tinerii muncitori sunt adesea primii care pleacă atunci când lucrurile nu merg bine. Și atunci când încep un nou loc de muncă, pot fi, de asemenea, plătiți sub nivelul pieței în ceea ce este cunoscut sub numele de „penalitate de plată”, informează AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu