Efectele pe care muzica le are asupra creierului și afecțiunilor neurologice

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Probabil că nu conștientizezi când asculți melodia ta preferată, dar muzica are un efect incredibil de puternic asupra creierului uman.

S-a demonstrat că fredonatul, cântatul la un instrument sau ascultarea muzicii activează numeroase zone ale creierului care controlează vorbirea, mișcarea și cogniția, memoria și emoția, adesea toate în același timp. În mod remarcabil, cercetările sugerează și că muzica poate crește fizic materia creierului, ceea ce ar putea ajuta la însănătoșirea creierului.

Mai intrigant este impactul pe care muzica îl poate avea chiar și în cazurile în care creierul poate să nu funcționeze așa cum ar trebui. De exemplu, studiile arată că, pentru persoanele cu Alzheimer, muzica poate provoca adesea o reacție, ajutând pacienții să acceseze amintiri care au fost pierdute anterior.

De asemenea, există dovezi ale unor pacienți care au suferit leziuni ale creierului și și-au pierdut capacitatea de a vorbi, că au putut cânta atunci când muzica a fost redată. Având în vedere efectul puternic pe care muzica îl are asupra creierului, cercetătorii investighează dacă poate fi utilizată pentru a trata multe afecțiuni neurologice diferite, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau leziunile cerebrale.

Terapia prin muzică

Un astfel de tratament este în prezent investigat pentru utilizare și se referă la terapia neurologică prin muzică. Aceasta funcționează la fel ca fizioterapia sau logopedia, prin faptul că își propune să ajute pacienții să gestioneze simptomele și să se descurce mai bine în viața lor de zi cu zi.

Sesiunile de terapie folosesc exerciții muzicale sau ritmice pentru a ajuta pacienții să-și recapete abilitățile funcționale. De exemplu, pacienții care reînvață să meargă după un accident sau o traumă ar putea merge în ritmul muzicii în timpul unei sesiuni de terapie.

Vorbesc, merg, gândesc

Până acum, acest tip de terapie s-a dovedit promițător în a ajuta supraviețuitorii accidentului vascular cerebral să își recupereze limbajul, să îmbunătățească mersul pe jos și să își recupereze mișcarea fizică mai bine decât alte terapii standard.

De asemenea, cercetătorii au investigat dacă muzica neurologică poate trata alte tulburări de mișcare, cum ar fi boala Parkinson.

Cele mai multe studii din acest domeniu au folosit o tehnică numită exerciții de antrenare ritmică, care utilizează capacitatea creierului de a se sincroniza cu un ritm inconștient, cum ar fi nevoia de a merge la o anumită viteză a muzicii sau a ritmului.

Astfel, s-a demonstrat că terapia neurologică prin muzică îmbunătățește mersul și reduce momentele de „îngheț” (o incapacitate temporară, involuntară de a se mișca) la pacienții cu Parkinson.

Pentru cei cu probleme cognitive ori boala Huntington, terapia prin muzică neurologică se concentrează pe activarea și stimularea zonelor creierului care ar fi putut fi afectate, cum ar fi cortexul prefrontal, o zonă a creierului responsabilă cu planificarea, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor și controlul.

Un studiu de cercetare a constatat că aceste tipuri de activități au îmbunătățit concentrarea și atenția pacienților cu leziuni cerebrale traumatice. Acest lucru a avut, la rândul său, un impact pozitiv asupra bunăstării lor și a redus sentimentele de depresie sau anxietate, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel