Bulimia este o afecțiune care poate fi prezentă predominant la femei, dar și la bărbați, fiind un mecanism de control al greutății.
Bulimia este o afecțiune psiho-alimentară în care pacientul își provoacă voma prin inducere sau somatizare pentru a-și putea controla greutatea. Este bine de știut că persoanele care suferă de bulimie pot apela la un specialist în sănătate mentală sau nutriție, deoarece există soluții și tratament.
Două comportamente care sunt identificate în bulimie sunt mâncatul excesiv și inducerea vomei. Alte simptome sunt de ordin emoțional, dar și fizic, informează Health Line. O persoană care suferă de bulimie mai poate prezenta stări de slăbiciune din cauza presiunii arteriale scăzute, ochi roșii, probleme dentare și sensibilitate la nivelul gurii, cauzate de acidul din stomac, inflamații ale gâtului și ale feței din cauza glandelor salivare inflamate sau bătăi neregulate ale inimii.
Pe termen lung, cei care au suferit de bulimie pot rămâne cu afecțiuni din sfera gastrică, precum refluxul gastric, dar și arsuri la nivelul esofagului, ori balonarea frecventă.
Cei care au trecut o perioadă îndelungată prin această afecțiune dezvoltă la nivelul degetelor mâinii predominante o leziune numită semnul Russell. Din cauza fricțiunii dintre incisivi și țesutul cutanat se creează o porțiune uscată, facilitată și de salivă.
Pe termen lung bulimia poate cauza dereglări ale ciclului menstrual, oboseală cronică, un balans precar al electroliților în corp, lipsă de potasiu sau fragilitate a oaselor.
În studiile clinice, terapia cognitiv comportamentală a dat rezultate bune în privința vindecării bulimiei. Astfel pacienții sunt încurajați să identifice mecanismul nociv dintre gânduri, sentimente și comportament și să îl amelioreze ori să îl elimine. Tratamentul primit la primele semne ale bulimiei poate scădea drastic efectele experimentate pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News