Un pui de somn în timpul zilei poate ajuta la menținerea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim, potrivit unui nou studiu. Cu toate acestea, cercetările anterioare au arătat că somnul în exces poate fi, de asemenea, dăunător.
Rutina unui somn de după-amiază a fost asociată cu un volum total mai mare al creierului, ceea ce indică un risc mai scăzut de demență și alte boli, potrivit cercetătorilor de la University College London (UCL) și de la Universitatea Republicii Uruguay, scrie CNN.
În medie, diferența de volum a creierului dintre cei care dorm după-amiaza și cei care nu au somn a fost echivalentă cu 2,5 până la 6,5 ani de îmbătrânire, au spus cercetătorii.
„Descoperirile noastre sugerează că, pentru unii oameni, perioadele scurte de somn în timpul zilei pot fi o parte a puzzle-ului care ar putea ajuta la menținerea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat autorul principal, Victoria Garfield, cercetător senior la UCL.
Deși studiul a fost „bine desfășurat”, limitările includ faptul că obiceiurile de somn au fost auto-raportate, a spus Tara Spires-Jones, președinte al Asociației Britanice de Neuroscience și director adjunct al Centrului pentru Discovery Brain Sciences de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în studiu.
Rezultatele arată „o creștere mică, dar semnificativă a volumului creierului la persoanele care au o semnătură genetică asociată cu somnul în timpul zilei”, a spus ea pentru Science Media Center.
„Chiar și cu aceste limitări, acest studiu este interesant, deoarece se adaugă la datele care indică faptul că somnul este important pentru sănătatea creierului”, a spus ea.
Ca răspuns, autorul principal al studiului, Valentina Paz, cercetător la Universitatea din Republica Uruguay și UCL, a declarat pentru CNN că este de acord că „lucrarea are unele limitări”, dar este „încrezătoare” în metoda folosită în studiu.
În studiul, publicat luni în revista Sleep Health, cercetătorii au folosit o tehnică numită randomizare mendeliană pentru a analiza probe de ADN și scanări ale creierului de la 35.080 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani implicate în studiul UK Biobank, o bază de date biomedicale.
Randomizarea mendeliană este o abordare statistică care utilizează genetica pentru a oferi informații despre relația dintre o expunere și rezultat.
Cercetătorii s-au uitat la secțiuni ale codului genetic legate de probabilitatea oamenilor de a face o rutină din somnul de după-amiază și apoi au comparat rezultatele sănătății creierului și ale cogniției între cei cu gene de somn și cei fără.
„Prin analizarea genelor stabilite la naștere, randomizarea mendeliană evită factorii de confuzie care apar de-a lungul vieții care pot influența asocierile dintre somn și rezultatele sănătății”, a mai spus autoarea principală, Paz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News